Торговельними лабіринтами України та Росії,  або Чому продажі й надалі зростають
Торговельними лабіринтами України та Росії, або Чому продажі й надалі зростають

Згідно зі звітом Міністерства економічної торгівлі та розвитку України (МЕРТ) за І півріччя 2017 року, до ТОП-3 експортерів української продукції увійшли Європейський Союз, РФ і Туреччина. В лідерах списку країн, які активно нарощують експорт, опинилися Євросоюз, Росія та Індія. З першого погляду у цій ситуації найбільше привертає увагу позиція Російської Федерації. Відносини між нашими країнами важко назвати дружніми. Попри це, Україна не лише не зменшує поставки, а й збільшує експорт до Росії. AgroPolit.com вирішив поцікавитися у міністерства, чому склалася така ситуація, що найбільше продається і постачається та скільки аграрних товарів наша країна купує і продає країні-агресору.  Найбільше засмутило те, що конкретних відповідей на питання ми так і не отримали. Натомість надіслали порівняльні таблиці та багато цифр, яких ми не потребували. Відтак, виникло відчуття, що у МЕРТі або не зрозуміли елементарних питань, або міністерство намагалося «завуалювати» відповіді великою кількістю непотрібної інформації. Далі подаємо питання і відповідь.

AgroPolit.com: За оцінками ФАО, за п’ять місяців 2017 року нелегальний імпорт м’яса з Росії в Україну склав 29 тис. т. Економіст Андрій Панкратов зазначає, що крім м’яса така ж ситуація і з молочними продуктами. Чи є в міністерстві пропозиції, як вирішити проблему незаконного імпорту?

Детальної відповіді AgroPolit.com не отримав, оскільки представники МЕРТу зазначили, що питання незаконного імпорту належить до компетенції Державної фіскальної служби України й «перекинули» надання коментарів на ДФС.

Скільки у грошовому та відсотковому вираженні склав імпорт з Росії в Україну за І півріччя 2017 року? Які це групи товарів? На скільки відсотків це більше/менше від показника аналогічного періоду минулого року?

За підсумками І півріччя 2017-го обсяг імпорту склав $3 млрд, що більше проти аналогічного періоду минулого року на $875,1 млн, або на 41,5%.

Зростання імпорту відбулося майже за всіма галузям економіки, за винятком лише продукції АПК та харчової промисловості. Значна частина продукції перебуває під забороною з боку України. Обсяг імпорту по галузі скоротився на $9,3 млн, або на 34,3%. Продукції легкої промисловості — на $0,9 млн, або на 3,8%.

Найбільше в імпортних поставках із РФ до України зросли постачання мінеральних продуктів.

Зокрема, збільшилися поставки нафтопродуктів (на $313,4 млн, або в 3,1 разу), кам’яного вугілля (на $176,7 млн, або на 38,8%) та газу нафтового (на $55,4 млн, або на 80,7%).

Окрім мінеральних продуктів, в імпорті з Росії до України зросли поставки:

  • продукції хімічної промисловості — на $212,2 млн, або на 37,6%;
  • продукції машинобудування — на $65 млн, або на 20,3%;
  • продукції металургії — на $34,1 млн, або на 14,2%;
  • різних промислових товарів — на $12,8 млн, або на 23,4%;
  • деревини та паперової маси — на $3,2 млн, або на 3,0%.

Яке місце займає Росія в списку країн-імпортерів до України?

Відповідь на це питання редакція також не отримала.

Але у довідці про співробітництво між Україною та Росією вказано, що Російська Федерація залишається найбільшим торговельним партнером України за обсягами торговельно-економічного співробітництва, водночас спостерігається стала тенденція до зменшення частки Росії у загальному обсязі зовнішньої торгівлі. Можливо, це говорить про те, що в списку імпортерів Російська Федерація залишається №1.

Згідно з даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Росія — на другому місці у списку країн-партнерів в експорті товарів з України? Які саме товари експортуються?

У січні—червні 2017 року експорт з України до Російської Федерації склав $3,58 млрд та збільшився  на 19,2% проти аналогічного періоду минулого року. Зокрема, експорт склав $1,93 млрд та зріс на 26,4%.

У січні—червні 2017 року в структурі українського експорту до Росії домінували поставки: реакторів ядерних, котлів, машин (19,4%), чорних металів (18,9%), продуктів неорганічної хімії (14,8%), виробів з чорних металів (5,6%), електричних машин (4,6%).

Збільшення обсягів експорту відбулося в таких групах товарів:

  • чорні метали — на 38,8% ($197,8 млн);
  • реактори ядерні, котли, машини — на 31,5% ($88,8 млн);
  • продукти неорганічної хімії — на 37,7% ($78,1 млн);
  • вироби з чорних металів — на 17,8% ($16,2 млн) та ін.

Проте, скоротився експорту паперу та картону (на $35,4 млн), друкованої продукції (на $3,1 млн).

Які товарні групи заборонені Росією до ввозу з України?

У зв’язку із початком функціонування зони вільної торгівлі між Україною та ЄС із 1 січня 2016 року Російською Федерацією у торгівлі з Україною запроваджено продовольче ембарго на імпорт деяких видів сільськогосподарської продукції, сировини і продуктів харчування, які походять з України.

Постанови уряду РФ від 07.08.2014 № 778 «Про заходи щодо реалізації Указу Президента від   6 серпня 2014 року № 560 «Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації» та від 21.12.2015  № 1397 «Про внесення змін до пункту 1 Постанови уряду Російської Федерації від 7 серпня 2014 року № 778»

Заборону продовжено до 31 грудня 2018 року (Постанова уряду РФ від 4.07.2017 №790 «Про внесення змін до постанови уряду Російської Федерації від 7.08.2014 № 778»).

Як Ви прокоментуєте той факт, що Росія займає лідируючу позицію в експортному списку партнерів, попри те, що діє продовольче ембарго та триває війна?

Лідируюча позиція Російської Федерації в експортному списку торговельних партнерів України пояснюється виробничими зв’язками, які історично склалися. На ринок РФ довгі роки поставлялась українська продукція з високою доданою вартістю.

Разом із тим, на сьогодні з метою економічної протидії країні, яка визнана Верховною Радою України агресором, для забезпечення захисту національних інтересів, безпеки, суверенітету й територіальної цілісності України, її економічної самостійності, а також запобігання порушенню чи відновленню порушених прав, свобод і законних інтересів громадян України урядом України запроваджено що до товарів походженням із Російської Федерації наступні заходи:

— з 2 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року — застосовуються ставки режиму найбільшого сприяння — пільгові ставки ввізного мита відповідно до Митного тарифу України (постанови КМУ від 30.12.2015 № 1146 та від 21.12.2016 № 977);

— з 10 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року — заборонено ввезення на митну територію України деяких видів товарів (згідно із затвердженим переліком) (постанови КМУ від 30.12.2015 № 1147, від 20.01.2016 № 28 та від 06.07.2016 № 417).

Також, принагідно інформуємо, що у зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, сприянням і фінансуванням нею терористичної діяльності в Україні, відповідно до статті 5 Закону України «Про санкції»,  28. 04.2017 Радою національної безпеки і оборони України прийнято рішення «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введене в дію Указом Президента України від 15.05.2017 № 133/2017, відповідно до якого застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до низки фізичних та юридичних осіб згідно з додатками 1—2 до зазначеного рішення.

Які нові ринки та за якими позиціями відкрила Україна за період війни з Росією? Чи є комплексна програма імпортозаміщення?

За даними Держстату, до переліку нових країн, до яких здійснювався експорт з України у січні—червні 2017 року ввійшли Сент-Люсія, Бруней-Даруссалам, Андорра, Анґілья, Острови Теркс і Кайкос, Ґренада. Новими імпортерами стали: Соломонові острови, Джерсі, Французька Гвіана, Тувалу, Гамбія.

На нові ринки Україна експортувала: відходи і брухт міді, оксиди марганцю, матеріали для виробництва перук, розскубана сировина з вовни, руди та концентрати свинцеві, пряжа з інших рослинних текстильних волокон, волокна кокосові, машини для екструдування штучних текстильних матеріалів, сланець оброблений, тапіока та її замінники, тканини махрові, продукти прямого відновлення залізної руди, екстракти та соки з м'яса, риби, мононитки штучні та какао-боби.

Натомість у країні побільшало імпортних: суден, жирів ВРХ, нікелевих відходів на брухт, риболовних суден, гранульованого шлаку, джгутових та конопляних волокон, бруківки, концентратів дорогоцінних металів та шовку-сирцю.

Втім, які ринки були відкриті за період війни, а не лише за 2016—2017 роки, у МЕРТ дізнатися не вдалося, адже дані стосувалися лише останнього півріччя.

Зате, у повідомленні зазначається, що Мінекономрозвитку не розробляло комплексної програми імпортозаміщення.

Чи підготували МЕРТ і уряд аргументи для справи DS525 «Україна — заходи щодо торгівлі товарами та послугами»? Коли почнеться розгляд справи? Які Ваші прогнози до результатів розгляду?

Консультації в справі DS525 «Україна — заходи щодо торгівлі товарами та послугами» та їхній зміст є конфіденційними для третіх сторін.

Однак можемо Вам повідомити, що українська сторона наполягає на тому, що Україна діє у відповідності до своїх зобов’язань у рамках СОТ. Позиція України ґрунтується на чітких юридичних аргументах та підкріплена положеннями міжнародних угод, а також рішеннями, численними актами та заявами міжнародної спільноти.

Р.S.

AgroPolit.com попросив надати уточнюючу інформацію щодо продуктів (товарних груп) АПК та харчової промисловості, які експортувалися до Росії та імпортувалися з Росії (у тоннах, грошовому вираженні та відсотковому значенні від загального експорту/імпорту АПК), але нам відповіли, що такі питання перебувають поза компетенцією міністерства і порадили звернутися до Міністерства аграрної політики та продовольства.

Досить дивно виглядає те, що у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі не знають, якою продукцією торгує Україна. Невідповідність виникла і в тому, що у загальному звіті були подані цифри експорту/імпорту щодо продукції АПК, але розбивку МЕРТ надати не спромоглося.

Еліна Редіх, AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 травня 2017
Росія створила монополію на українському ринку азотних добрив
Росія фактично винайшла ноу-хау з перетворення надлишкового і дуже дешевого газу у валюту шляхом продажу азотних добрив Україні. Про це у статті...
1 листопада 2016
Росія заборонила ввозити сіль з України
З 1 листопада сіль офіційно потрапляє в список продуктів, постачання яких заборонене російською владою в рамках продовольчого ембарго, введеного в...
5 квітня 2016
Володимир Угулава: Навіть без російського ринку Україна може поставляти 5 млн тонн солі лише у Східну Європу
У середу розпочнеться завершальний етап конкурсу з відбору голови ДП «Артемсіль» і триватиме до 8 квітня. Ситуація довкола вибору нового...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...