Всеукраїнський аграрний страйк – друга частина!
Всеукраїнський аграрний страйк – друга частина!

Збір урожаю підходить до завершення, проте аграрії сьогодні не в полях, а під – стінами Верховної Ради. Причина – плани уряду відмінити спецрежим ПДВ для АПК. У проекті змін до бюджету немає відповіді на запитання за якими ж податковими правилами житиме агросектор з наступного року. Як немає його й в змінах до Податкового Кодексу, оприлюднених Мінфіном.

Читати до теми: Андрій Гордійчук: Вимагаємо від уряду та депутатів залишити спецрежим ПДВ для АПК

Напередодні акції протесту AgroPolit.com поспілкувався з одним з її організаторів – членом президії АПУ Андрієм Гордійчуком. Він  озвучив основні вимоги аграріїв. «Перша – залишити спецрежим ПДВ для всіх (або хоча б для тваринництва) до 1 січня 2018 року, як це і передбачено коаліційною угодою. Друга – сісти за круглий стіл з аграріями, керівництвом Аграрної партії України та галузевими асоціаціями, щоб знайти компроміс у питанні проведення земельної реформи»,  – заявив Гордійчук.

Дивіться більше у фотозвіті Всеукраїнського аграрного страйку

Нагадаємо, що минулого року сільгосптоваровиробники вже виходили «із вилами» під стіни парламенту і таки відстояли своє право на спецрежим. Сьогодні вони знову озвучать владі свої аргументи і обіцяють стояти до  останнього, доки уряд і депутати їх не почують.

AgroPolit.com онлайн-режимі розкаже та покаже найцікавіші моменти аграрного «майдану». Залишайтеся з нами  і дізнається про все з перших  вуст.

09:00. Йдемо до парламенту, дивлячись дорогою відеотрансляцію на Facebook члена Аграрної партії України Дениса Марчука. Аграрії готові.

09:20. Ми під стінами Верховної Ради. Тут чимало протестувальників. Всі чекають виступів спікерів. Зі сторони Маріїнського парку прибуває ще більше аграріїв. На площі біля парламенту близько 2 тис. людей. 

09:55. Думки щодо причин мітингу у депутатів, аграріїв та експертів ринку різні.

Радник міністра МВC Михайло Апостол вважає, що сільськогосподарських виробників хочуть використати різні політсили у своїх цілях на користь холдингів. 

"Я опитав більше сотні фермерів і керівників сільгосппідприємств та переконався ще раз: справжній господар ніколи зайвих коштів не заплатить, бо він рахує кожну копійку. Яким чином? Щоб не виникало в декларації кредитних зобов'язань, то він закупить додатково мінеральні добрива, кращу техніку, насіння... На цей час, практично ніхто не заплатив ПДВ, натомість серйозно проінвестував у підприємство... А платити податки доведеться великим агрохолдингам – нікуди вони не дінуться. По-перше, великий маштаб – за 15 днів неможливо постійно контролювати податковий кредит і податкове зобов'язання та інвестувати на сотні мільйонів гривень кожен місяць у їхнє хитке на сьогоднішній день господарство немає сенсу. До цього часу ПДВ можна було використовувати на сімейне збагачення, а тепер – плати.Так що дорогі високо поважні справжні трударі села чи не хочуть вас в черговий раз використати?", – зазначає  Апостол.

10:00. Аграрії стоять на своєму. 

Слово бере голова Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик. Він демонструє два споживчих кошики: продуктовий набір минулого року та наступного. Другий – значно менший.

Аграрна партія вимагає наступне:

1. Ухвалити законопроект №3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість" у тому числі сільгоспвиробників до кінця 2016 року;

2. Повернути систему оподаткування аграрного сектору, яка діяла до 1 січня 2015 року, як найбільш придатну для стимулювання аграрного виробництва в умовах браку інвестиційних коштів та високої інфляції;

3. Продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до того часу, доки не буде розроблено всього комплексу законодавчих актів, необхідних для завершення земельної реформи.

За словами Скоцика, сьогоднішній страйк – попереджувальний. Проте, якщо влада залишиться глухою, то завтра станеться соціальний вибух і на вулиці вийдуть мільйони. Кожен байдужий до потреб народу чиновник відчує на собі гнів народу, переконував він.

"Сьогодні ми стоїмо перед Верховною Радою і на площах обласних центрів не лише за аграріїв. Необдумана зміна системи оподаткування веде до подальшого стрімкого зростання цін на харчі. Це стосується кожного українця. Закликаємо народних депутатів, голову уряду та Президента дослухатися до людей і здорового глузду!", – зазначив лідер Аграрної партії.

10:39. Тим часом у парламенті також кипить робота. На трибуні по  черзі беруть слово лідер Радикальної партії Олег Ляшко та голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Вони вимагають залишити спецрежим оподаткування та прийняти законопроект №3851-1. 

"Наші вимоги дуже чіткі – у цей четвер у парламенті мусить бути ще один Аграрний день, де ми маємо вирішити наріжні проблеми сільського господарства. Також вимагаємо продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2022 року, в іншому випадку – ініціюємо проведення всенародного референдуму", – декларує Юлія Володимирівна.

11:05. Мітингуючі влаштували флешмоб під стінами Верховної Ради – виклали соломою номер законопроекту, який просять прийняти. Цікаво, чи так депутати його побачать?

11:10. Страйкарі чекали реакції на свої пропозиції близько години. Проте ні міністра аграрної політики, ні представників уряду не було! Об 11:15 до аграріїв почали сходитись члени аграрного комітету – всього 10 депутатів, серед яких ми помітили Олега Кулініча, Леоніда Козаченка, Олександра Бакуменка, Івана Мірошниченка, Петра Юрчишина, Ігоря Бринченко, Миколу Люшняка, Миколу Кучера, Валерія Давиденка. Першим слово взяв заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

Він повідомив, що профільний комітет підтримує вимоги страйкарів щодо земельного питання і найближчим часом в Раді зареєструють законопроект про продовження мораторію. 

Ми вимагаємо залишити спецрежим ПДВ для АПК. Ми разом будемо вимагати, щоб цей законопроект працював на благо АПК у 2017 році. Хочу завірити, що основна частина аграрного комітету налаштована підтримати вас і продовжити мораторій на продаж земель. В умовах економічної кризи ми не можемо роздавати народний скарб – землю», – заявив Бакуменко. 

Він підкреслив, що спецрежим – це проблема №1, яку необхідно вирішити. 

Всеукраїнський аграрний страйк підримала й політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Детальніше читайте: Заява «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» щодо недопущення знищення українського сільгоспвиробника

Далі мікрофон бере народний депутат Сергій Лабазюк і наголошує, що аграріям намагаються нав'язати зміну системи оподаткування.

«Нам пропонують подачки у 3,5 млрд грн, які незрозуміло як будуть розподілятися і чи дійдуть до кожного з вас. Якщо вони будуть прийняті у такій формі, то точно що аграрії не отримають їх. Сьогодні важливо зрозуміти, що буде із землями сільгосптоваровиробників, не важливо, чи то фермер чи більше підприємство – потрібна стабільність. Ми одностайно підтримуємо закон №3851-1», – говорить Лабазюк. Він каже, що не можна допустити, щоб українську землю за безцінь скупили іноземці.

 

«Не можна голосувати за текст бюджету у такій формі і залишити питання продажу землі. Якщо не внести законопроект про продовження мораторію – автоматично іде продаж. При чому законопроекту про ринок землі ще не прийнято», – зазначає нардеп.

На сцену виходить народний депутат Леонід Козаченко, а тим часом члени аграрного комітету потроху розбігаються на голосування за порядок денний парламенту. Депутат одразу закликає страйкарів триматись до останнього.

«Проект бюджету у 5 разів скорочує держпідтримку АПК. У таких умовах жоден господар не зможе вижити. Якщо брати цю жменю депутатів, яка стоїть тут, то відстояти права аграріїв просто неможливо. Багато хто не зміг приїхати через збір врожаю. Я знаю, що грошей не вистачає, але, щоб вони з’явились – треба боротись», – говорить Козаченко. Він повідомляє, що о 12:00 відбудеться зустріч голови Верховної Ради Андрія Парубія із представниками страйкуючих: керівниками Аграрної партії та галузевих асоціацій. Крім того, о 14:00 відбудеться засідання аграрного комітету із участю міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового, де будуть озвучені вимоги мітингуючих.

11.30. Біля сцени стає гаряче. Група депутатів вступила у перепалку з реальними фермерами. Враження збоку: ще трішки – і поб’ються. Підходимо ближче. Тема спору – земля.

 Звертаємося до аграрія, який вичитує депутатів, як школярів: «Які у вас зауваження до них?».

«Вони нас обманюють! Наче б то виступають за нас та інтереси села, але в той же час подали законопроект про емфітевзис! Це жах. Фермери вважають, що це прихований ринок землі і ще гірше, аніж просто його б відкрили», – обурюється фермер з Херсонщини, віце-президент АФЗУ Леонід Кириченко.

«А що вас лякає в емфітевзисі?», – звертається до нього голова парламентського земельного підкомітету Олег Кулініч.

«Це прихована безплатна передача землі. Все – за дурно», – випалює фермер.

Розмова не клеїться. Градус напруги зростає. Співрозмовники перебивають один одного, бо не згодні з аргументами. До них додається ще один народний депутат із аграрного комітету Петро Юрчишин: «Ми запрошуємо вас до дискусії на круглий стіл в Раді, зберемо депутатів, зробимо розкладку основних положень законопроекту про емфітевзис і подивимось спокійно…».

Втім такі аргументи не переконують людей і голоси з-за спини Кириченка в грубій формі радять депутатам прислухатися до голосу аграріїв.

«З усією повагою до окремих депутатів, але загалом я б всім їм поставив великий нуль за підтримку села… За те, що вони нас довели до акції протесту сюди. Ви знаєте, яке хороше життя в селі зараз? Якщо раніше були захоплення тільки земельних ділянок, то сьогодні і врожай забирають?», – майже хрипів фермер. Емоції і проблеми змішались. Діалог фермера на кілька хвилин переріс в монолог юрби.

Його обірвав Юрчишин. «Скільки ви звернень про рейдерські захоплення написали?», – не вгамовувався депутат.

У відповідь: «Багато, але як об стінку горохом: прокуратура – мовчить, всі – мовчать! У всіх лише питання децентралізації та ринку землі (фермерський кулак замахав біля обличь народних депутатів і вони відсахнулись). Вони хочуть роздерибанити те, що лишилося і все!», – завершив аграрій. Він додав, що мітингувальники сьогодні чекали під стінами  Ради аграрного міністра Тараса Кутового, але він не прийшов. У фермерів знайшлася і йому відовідь:. «Фермери України однозначно б сказали, що міністр у зв’язку з такою агрополітикою, однозначно має піти у відставку!», – завершив віце-президент АФЗУ Леонід Кириченко. На останок він порадив присутнім депутатам не займатися демагогією, а йти блокувати трибуну Ради і стояти там доти, доки парламентарі не продовжать дію спецрежиму ПДВ для АПК та не визначать з безпечним варіантом земельної реформи.

Депутати йдуть з трибуни готуватись до переговорів, а ми "ловимо" нардепа Миколу Кучера, який не встиг виступити. Він також вважає, що аграріїв обдурили. 

«Була створена робоча група, яка розглядала 2 варіанти: або 100% повернення спецрежиму ПДВ лише для тваринництва, садівництва, овочівництва; другий варіант – повне повернення спецрежиму. У той час Мінфін виставляє свій проект Податкового Кодексу, у якому жодний варіант не врахований. Таке враження, що це робилося цілеспрямовано», – каже Кучер. Він запевнив, що у першого віце-прем’єра Степана Кубіва правильна думка про повернення часткового або повного спецрежиму ПДВ. Всі розмови про прямі дотації, зазвичай, не працюють.

12:28. Про те, що станеться в умовах відкриття ринку землі розповідає директор ТОВ "Перлина" Сергій Іващук:

14:00. Аграрії досі чекають хоч якогось рішення та появи міністра аграрної політики. AgroPolit.com ттим  часом  чекає продовження "бою" за тези  аграріїв на засіданні комітету, який розпочнеться за кілька хвилин.

Як уточнив у коментарі AgroPolit.com Леонід Козаченко, зустріч зі спікером Андрієм Парубієм відбулась без особливих "сюрпризів". "Він вислухав протестуючих, сказав, що підтримує тезу про продовження земельного мораторію...і все", – зазначив він.

Поки всі чекають на міністра, депутати почали розглядати поправки до бюджету в арарній частині. Нагадаємо, що аграрний комітет просив збільшити бюджетні видатки для сільського господарства.

14.27. Прийшов Тарас Кутовий. Він вибачився, що ні він, ні його заступник не прибули до протестувальників.  Мовляв, він був на форумі Асоціації свинарів України, а його зами не змогли дістатися на акцію протесту "через технічні причини".  

Головна тема від аграрного міністра – ринок землі. Він запевняє присутніх, що його варіант реформи – довгострокова оренда, а не відкриття ринку землі. "Я ніколи не говорив, що зараз потрібно відкривати ринок землі!", – пояснює Кутовий.

AgroPolit.com веде пряму трансляцію на своїй сторінці у Facebook, пропонуємо повний виступ Тараса Кутового:

Проте на сторінці у Facebook Кутового тут же з'явилась інформація, що поки аграрії стояли під Радою, він говорив з журналістами Радіо Свобода. Основні його тези:

1. Треба відрізняти національні аграрні страйки від політично заангажованих аграрних рухів.

2. Як мінімум раз в два тижні ми зустрічаємося з фермерами, асоціаціями, громадською радою і обговорюємо конкретні питання, в тому числі підтримки сектора, оподаткування, земельної реформи.

3. Безпосередньо в рамках 1 га ми будемо допомагати тим, хто займається тваринництвом, нішевими культурами або інвестує в українське машиновиробництво.

4. Ми вже запропонували механізм для обговорення продажу не самої землі, а прав оренди на неї.

14:40. Депутати та міністр почали шукати джерела, де можна було б взяти гроші для компенсації доходів бюджету, якщо залишати спецрежим ПДВ.

«Приблизно 65 млрд грн могли б отримати від приватизації державного майна, яке знаходиться в управлінні міністерства. Усі ці підприємства не потрібні міністру. Вони будуть працювати ефективно, якщо їх приватизувати. Цього вистачить, як мінімум на 4 роки, щоб не скасовувати спецрежим», – звернувся до Кутового народний депутат від БПП Леонід Козаченко.

14:57. Кутовий пропонує альтернативу: є два підходи, за якими можна стимулювати сільгосптоваровиробників. «Перший – підтримка у розрахунку на 1 га в чіткому грошовому виразі. Не кожному виробнику, а тим, хто веде господарську діяльність. Підтримувати нішеві продукти і тваринництво, якщо аграрій інвестує у вітчизняну техніку, якщо у іноземну – то менше», – говорить міністр.

В рамках цього підходу зі спецфонду має нараховуватись 1400-1700 грн у розрахунку на 1 га.

Другий підхід – підтримка у розрахунку одиниці виготовленої продукції. «Тут багато питань у плані якості і градації продукції. Або це буде молоко вищої якості. Пропоную розраховувати підтримку не на літр молока, а на стимулювання кооперативів і технологізацію», – продовжує Кутовий.

15:05. Представник "Батьківщини" народний депутат Вадим Івченко не дуже згодний з тезою Тараса Кутового, що 5,5 млрг грн на АПК врятує галузь і компенсує відміну спецрежиму.

15:48. Заступник голови аграрного комітету Олександр Бакуменко запропонував підтримати ініціативу голови земельного підкомітету Олега Кулініча про проведення на початку листопада парламентських слуханнь на тему земельної реформи. Депутати поки що не погодились. 

15:52. Аграрний комітет парламенту проголосував за проведення у Раді слухань з питань реформування земельного ринку України. Із датою – поки не вирішили, попередньо – у грудні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 жовтня 2016
Аграрна галузь: де вихід з "глухого" податкового кута?
Як народний депутат України, я отримую численні звернення українських аграріїв щодо скасування спецрежиму зі сплати ПДВ у зв’язку з набранням...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...