«Аграрний день» у Верховній Раді №3
«Аграрний день» у Верховній Раді №3

Сьогодні у Верховній Раді розпочався так званий «Аграрний день» ― розгляд аграрних законопроектів. У залі зареєструвалося 358 народних депутата. Детальна повістка дня за посиланням.

Це вже третій такий день у Раді. Нагадаємо, що попередній «Аграрний день» відбувся 16 червня і фактично провалився, бо депутатів у залі було замало.

Першим розглядають законопроект № 4772 (авторство 22 депутатів) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад). Документ дозволяє додатково створити цього року 236 об’єднаних громад.

На думку депутата від «Батьківщини» Вадима Івченка, закон недосконалий. «Є загальний бюджет і питома вага місцевих бюджетів у ньому. У 2014 році його частка становила 22,2%, у цьому році ― 20%, а на наступний 19%. Де тут децентралізація? Натомість на субвенції місцевим облрадам на підтримку громад виділили у 143 рази більше коштів ― 14,9 млрд грн», ― резюмував народний депутат.

«Ми поставили коня попереду возу. Спочатку потрібно було прийняти законопроект «Про територіально-адміністративний устрій» та укріпити райони. Але у нас сверблячка: треба ж прозвітувати за гроші на гранди, які витрачені на розробку законопроектів про децентралізацію», ― звернувся до колег по парламенту народний депутат, колишній голова Народної партії Володимир Литвин, коментуючи законопроект № 4772.

Ще один народний депутат від «Народного фронту» Максим Бурбак додав, що потрібно підтримати цей документ, бо він дозволяє долучатися до діючих громад тим, хто раніше не зважився на це. За його словами, законопроект посилить шанси на успіх жителів сіл, бо на рахунках об’єднаних громад накопичено 62 млрд грн.

Депутати підтримали 230 голосами децентралізаційний законопроект.

Депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко розкритикував поданий до першого читання законопроект № 4773 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)».

«Концепція об’єднаних громад хибна, бо цей і попередній закон нівелює перспективні плани, які і є інструментом формування об’єднаних громад. Давайте замість «латання дірок» приймемо новий нормальний закон», ― кричав він з трибуни. І тоді, за його словами, не потрібно буд ніяких «дозаконів», аби силоміць доєднати до вже творених громад «забуті» села.

З першого разу цей документ зібрав лише 210 голосів «за», тому спікер поставив питання повернути його на голосування. Але знову проблема – не вистачило 2 голоси! В залі лунає репліка спікера «Давайте ще раз проголосуємо за повернення». На табло ― 233 «за».

Після трьох «тренувань» 241 голосами законопроект прийняли за основу.

Депутати 269 голосами проголосували за ратифікацію фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Після цього перейшли до розгляду законопроектів у другому читанні. Перший – № 2150а «Про внесення змін до Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною» (щодо узгодження його положень у сфері поводження з продуктами тваринного походження, що належать до категорії ІІ, з вимогами законодавства ЄС). Він набрав – 230 голосів.

Заступник голови аграрного комітету Григорій Заболотний презентує законопроект № 2920 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація». Тим часом депутати не хочуть сидіти на місцях. Вони активно спілкуються в сесійній залі. Оптимістично, що на результаті голосування це не позначається – на табло знову досить голосів – 245.

Голова земельного підкомітету аграрного комітету Олег Кулініч презентує депутатам ще один цікавий документ, який має вирішили юридичну колізію українського законодавства ― що робити з відумерлою спадщиною. В результаті законопроект № 3006 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли» зібрав у залі 231 голос і його автоматично направляють на підпис Президенту.

Мабуть,  відчуваючи, що не всі депутати досидять до кінця,  спікер  запропонував раптом перенести розгляд двох варіантів одного резонансного законопроекту з кінця списку на зараз. Тож № 2739 "Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного)" та і № 2739-1 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного)»  поставили на розгляд  і в першому читанні проголосували  за перший варіант ― 230. Тож другий навіть не розглядали. 

За словами  нардепа від  «Батьківщини» Івана Крулька, законопроектом № 2739 від сплати  ліцензії  вартістю  500 тис. грн звільняються дрібні винороби.  На його думку, це посилить  розвиток виноробної галузі в Україні.

На 2016 рік в Україні зареєстровано 56 суб’єктів, які  здійснюють  діяльність з  виробництва вина і лише 4 з них є маленькими. В Франції таких близько 660 тис., Італії ― 30 тис. Оце і є  конкуренція. Зараз підприємства у цій сфері сплачують за ліцензію на виробництво 780 грн і на ― оптову торгівлю (з  2006 року) 500 тис. грн.  Це  робить  умови роботи на ринку не  конкурентними, бо великі виробники платять на одній пляшці через  це 2-9 копійок,  а маленькі - до 70 грн на пляшку!  Давайте допоможемо дрібним виноробам. Ціна питання для бюджету ― 2 млн грн  в рік», ― резюмував один з авторів документу Андрій Вадатурський. 

За основу розглядають № 4573 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем». Народний депутат Сергій Хлань наголосив, що документ допомагає вирішити проблему посухи і її впливу на АПК на Півдні України. «Він  посилює відповідальність за недбале ставлення до меліоративних земель». Але перше голосування невдале ― провалили. Спроба повернути  його на розгляд  теж виявилася невдалою. 

Не достатню кількість голосів набрав і законопроект № 2842 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення суперечностей у сфері ліцензування» (перше читання). 

Спікер парламенту Андрій Парубій побачив, що в залі не достатньо голосів для ухвалення законопроектів і запропонував завершити розгляд  ще трьох аграрних документів (№ 3190, № 3866,  № 3157) завтра. Після цього він закрив вечірнє засідання. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 вересня 2016
Стартував «Аграрний день» у парламенті (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Сьогодні у Верховній Раді розпочався так званий «Аграрний день» ― розгляд аграрних законопроектів. У залі зареєструвалося...
19 вересня 2016
У вівторок аграрний день у Верховній Раді
У Верховній Раді буде розглянуто ряд аграрних законопроектів. Про це повідомляє на своїй сторінці в facebook народний депутат Олександр Бакуменко. ...
13 червня 2016
У четвер в парламенті відбудеться "Аграрний день" — офіційно
Заступник голови Аграрного комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Олександр Бакуменко повідомив, що 16 червня відбудеться "Аграрний...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...