друкувати


В аграрному комітеті розповіли, як розподілити держпідтримку для АПК на 2019 рік

28 вересня 2018, 09:20

Чинну систему держпідтримки для АПК потрібно зберегти на 2019 рік та покращити механізми отримання коштів аграріями. Таку думку висловив народний депутат, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко в рамках круголого столу на тему «Бюджетний пиріг-2019: можливості та виклики».

Нагадаємо, як уже писав AgroPolit.com у рамках проекту «Абетка Агродотацій», агросектор за 8 місяців отримав менше від 10% дотацій із 6,3 млрд грн держпідтримки закладеної у бюджет на цей рік. Відтак, фермери одержали нуль коштів, про що заявили в середині літа, і через провал фермерської програми порадили Максиму Мартинюку піти з обійманої посади.

У рамках проведеного аналізу з’ясувалося, що із 4 млрд грн на тваринництво виділено за перше півріччя тільки 226,8 млн грн: 220,1 млн грн отримали 5 компаній за те, що здали в експлуатацію/реконструювали тваринницьких об'єктів на суму 733,7 млн грн та ще 6,7 млн грн дотації за молодняк ВРХ. AgroPolit.com запустив флешмоб— #Go За АгроДотаціями, щоб аграрії встигли вибрати відведені їм на рік кошти з казни. 

В бюджет 2018 року було закладено сума 6,3 млрд грн на підтримку агропромислового комплексу. Це мінімально можлива сума, яку держава виділила на підтримку драйвера економіки, яким є аграрний сектор, – пояснив Олександр Бакуменко.

За його словами, сьогодні Україна посідає третє місце в Європі по ринку зерна, перше місце з експорту олії, а товарна продукція нашого сільгосподарства впевнено займає основні ніші на зовнішніх ринках, демонструючи показник у $18 млрд.

Народний депутат переконаний, що уряд повинен зберегти наявні механізми держпідтримки, збільшувати її суми та вдосконалювати механізми виплати коштів, бо цим шляхом іде увесь  світ.

У США програма підтримки АПК сягає суми $8,6 млрд, у ЄС ця сума – на позначці €50 млрд, то в України ця сума у доларах становить близько $200 млн. Наразі програма виконання підримки АПК дуже низька. Те що ми бачимо – це близько 11%. Змінилися підходи до виконання. Кабмін створював нові порядки, вони були затягнуті у часі й у результаті порядок доступу виробників до коштів було ускладнено. Як член аграрного комітету, я можу сказати, що ми вкрай незадоволені процесом освоєння цих ресурсів, – пояснив Олександр Бакуменко.

На його думку, поширюватися така підтримка має на всіх (тваринників, рослинників та фермерів) та стимулювати виробництво продукції з більшою доданою вартістю.

Завдяки тваринницькій і рослинницькій індустрії України, ми сьогодні – самодостатня держава з погляду забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки. Ми вийшли на перше місце з виробництва рослинної олії. Ми експортуємо близько 85% продукції тваринництва. Простіше кажучи, якщо ми говоримо про Україну, як про сировинний додаток – це одне питання. Якщо ж ми хочемо, щоб країна торгувала продукцією з високою часткою доданої вартості, держава повинна всебічно, цілеспрямовано підтримувати ці сектори АПК", – заявив Бакуменко.

Крім того, заступник голови  аграрного  комітету додає, що обов’язкова умова державних програм бюджетної підтримки – їхні довготривалість і стабільність.

Якщо говорити про вектор підтримки АПК, то це має бути прогнозована політика, як мінімум, на п’ять років. Якщо бізнес розумітиме, що програма – це постійно діючі порядки, тоді можна очікувати виконання цих програм, – підсумував він.