10 вересня 2018, 07:30, Політика

У Сумах відкриють сільськогосподарський Центр високих технологій за участю Китаю

На базі Сумського національного аграрного університету планують відкрити Центр високих технологій у сільському господарстві за участі Євроагрофізичного інституту (Китайська Народна Республіка). Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Нагадаємо, що  третина китайських інвестицій може піти на розвиток АПК.

У повідомленні йдеться, що в Центрі планують реалізувати проекти, які вирішуватимуть актуальні потреби аграрного сектору України та Китаю. Наприклад, вчені з’ясовуватимуть, як вирощувати непритаманні для клімату та ґрунту країни рослини, виводитимуть нові сорти культур з урахуванням найбільш сприятливих умов для їхнього росту. Наразі партнери домовилися визначити перелік перспективних тем для досліджень.

Угода також передбачає нові можливості для науковців та викладачів – вони зможуть проходити підвищення кваліфікації на базі закладів-партнерів, працювати над спільними науковими проектами, а також брати участь у  національних та міжнародних програмах. За умовами документа, студенти, аспіранти, викладачі та управлінці закладів зможуть проходити стажування в іноземних вишах", – ідеться в повідомленні.

Відповідно до попередніх угод, цьогоріч СумНАУ прийматиме аспірантів та магістрантів з КНР, які навчатимуться за українсько-китайською програмою. Вона передбачає однорічне навчання магістрів на базі сумського вишу, наступні півроку – проведення дослідів у Китаї та піврічну підготовку до захисту та, власне, захист магістерських робіт в Україні. Навчання аспірантів відбуватиметься таким чином: перший рік навчання в Україні, два роки практичних досліджень у Китаї й останній рік навчання та захист кандидатських дисертацій у Сумському НАУ. Учасникам призначать двох керівників: український викладач опікуватиметься теоретичною підготовкою, а китайський викладач – практичною.

 

в