друкувати


Україну хочуть перетворити на територію споживання пестицидів, які заборонено в світі

8 червня 2018, 15:11

Міжнародні компанії шукають шляхи, щоб позбутися мільярдних збитків, тому лобіюють ввезення в Україну пестицидів та агрохімікатів, заборонених в інших країнах через шкоду для людей та довкілля. Про це йдеться в листі за підписом голови ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» Тетяни Тимочко.

Нагадаємо, що депутати «тягнуть» через Верховну Раду законопроект №5448-д, який відкриває шлях імпортним пестицидам та хімікатам сумнівної якості. Крім того, в парламенті лежить аналог до цього законопроекту –  №6606, який за оцінками експертів збільшить кількість підробок на ринку пестицидів.

ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» звернулася до заступника голови аграрного комітету Олександра Бакуменка та народних депутатів України з проханням не допустити прийняття законопроекту №5448-д.

Діюча норма закону «Про пестициди та агрохімікати», яку сьогодні намагаються скасувати, має велике значення в контексті національної безпеки і стримує імпорт продукції сумнівної якості, яка може завдати непоправної шкоди життю та здоров’ю українців.

Після прийняття законопроекту №6606 та правки №72 та 73 до тексту проекту закону №5448-д міжнародні компанії матимуть змогу завести та зареєструвати в Україні дослідні препарати, які не дозволені для використання в їх країні виробництва, після чого імпортувати десятки тисяч тон пестицидів, які можуть нанести неминучу екологічну катастрофу українській флорі та фауні та на сам перед здоров’ю та життю українцям.

У випадку винесення на розгляд парламенту у другому читанні проекту закону №5448-д із правкою, яка дублює норму закону №6606, громадськість буде звертатися до народних депутатів України з проханням не підтримувати законопроект в цілому.