друкувати


Україні дали 2 роки, щоб відкрити ринок землі, — Мін’юст

28 травня 2018, 09:05

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), визнав введений Україною мораторій на продаж землі порушенням прав людини. Про це повідомляє заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина у матеріалі видання Українські Новини.

Читати до теми: Незаконна передача земель ОТГ – це бомба сповільненої дії

«Рішення ще не набуло чинності, є 3 місяці для його оскарження у Великій палаті ЄСПЛ. Мені невідомо, чи будуть його оскаржувати заявники, а своє рішення про необхідність оскарження уряд ухвалить у колегіальному режимі», – розповідає він.

Ліщина повідомив, що, згідно із цим рішенням, Україна не повинна миттєво відкривати ринок землі, для цього суд дав 1-2 роки на вирішення питання. Досі жодних офіційних рішень у зв'язку з ухваленням рішення ЄСПЛ український уряд не прийняв.Продовження мораторію може призвести до того, що громадяни, чиї права порушені такою ситуацією, будуть подавати скарги до Євросуду, а той, у разі, якщо визнає, що розумний строк на виконання його рішення минув, і воно не було належним чином виконано, у свою чергу присудить їм компенсації.

Враховуючи, що в Україні значна кількість власників земельних ділянок, котрі підпадають під дію рішення, то в разі звернення до ЄСПЛ із заявами про порушення їхніх прав, загальна сума компенсацій, яку Україна може стати зобов'язаною виплатити, буде дуже значною", – наголошує він.