21 травня 2018, 11:24, Політика

Названо можливий варіант співпраці МВФ з Україною, – експерт

Програма співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом (МВФ) продовжиться після виконання усіх вимог МВФ. Про це сказав експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише ГолосUA.

Нагадаємо, що на думку голови Комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, Міжнародний валютний фонд  як основний кредитор України гальмує процес запровадження податку на виведений капітал через побоювання значних втрат на початковому етапі. 

Експерт вважає, що в України  немає інших варіантів, бо якщо ми не підпишемо нову програму співпраці, то в найближчі кілька років нам потрібно буде повернути 26 мільярдів.

З них 20 – це зобов'язання держави, 15 мільярдів було реструктуризовано екс-міністром фінансів Наталією Яресько. Решта 5 мільярдів доларів  – гарантований державний борг. Якщо ми не отримаємо доступу до міжнародних фінансових ринків, то грошей ми більше нізвідки не візьмемо. Без програми МВФ, доступу до міжнародних фінансових ринків не буде. Тому програма співробітництва з МВФ продовжиться", – сказав О. Пендзин.

Він уточнив, що нової програми співпраці не буде, поки не будуть виконані всі вимоги МВФ.

Якщо ситуація з Антикорупційним судом вже зрозуміла, попри всі складнощі, його «проштовхнуть». Крім того, у новій програмі співпраці буде вимога про зняття мораторію на землю", – резюмував О. Пендзин.

Повідомляється, що в Україні почала працювати технічна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ). Візит місії триватиме до 22 травня.

Фахівці відвідають Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку  для вивчення стану ринку управління активами в країні. До складу групи увійдуть експерти департаменту монетарної політики і ринків капіталу МВФ Ейя Холтінен і Річард Стобо.

в