друкувати


У Мінагро презентували розподіл коштів за програмами «фермерського мільярда»

3 березня 2018, 10:48

В Мінагрополітики розповіли детально про розподіл фермерського мільярда. Про це у інтерв’ю для AgroPolit.com розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань фермерства та розвитку сільських територій Віктор Шеремета.

Нагадаємо, загалом на потреби фермерів уряд на 2018 рік виділив 1 млрд грн.

«500 млн грн заплановано на здешевлення відсоткової ставки за кредитами. 240 млн грн — на компенсацію вартості вітчизняного насіння (80 % компенсації). 5 млн грн — на дорадчу службу і 100 млн грн — на компенсацію вартості сільгосптехніки», — зазначив Шеремета.

Цікаво, що раніше у Мінагро готували зовсім інші цифри для фермерських програм. За даними AgroPolit.com, фінансову підтримку пропонували направити на дві групи дрібних виробників:
– фермерському господарству у власності та користуванні якого не більше, ніж 500 га с/г земель і воно має чистий дохід (виручку) від продажу продукції за останній рік до 15 млн грн;
– с/г обслуговуючому кооперативу (з не менше 20 учасниками у власності та користуванні кожного з яких – не менше 100 га земель с/г призначення), у якого за останній рік обсяг реалізації продукції не перевищує 30 млн грн.

Слід зазначити, що основна сума коштів розподілятиметься через державні банки.

Фермер отримав кредит, банк сформував реєстр, направив його у міністерство, а ми йому перерахували ресурси на погашення цих відсотків. Тобто, чиновники й фермери не матимуть точок дотику», — додає Шеремет.