друкувати


Хто виграє від відкриття ринку землі — прогноз

16 лютого 2018, 10:25

Від відкриття ринку землі виграють фермери та сама земля, а перспектива відкриється не для агрохолдингів, а саме для середніх і дрібних фермерів. Таку думку висловила голова представництва Міжнародної фінансової корпорації IFC в Україні Олена Волошина в інтерв’ю AgroPolit.com «IFC запускає новий проект щодо підтримки молочного сектору».

Нагадаємо, що за попередніми прогнозами відзначалося, що після запуску ринку землі привабливість агробізнесу зменшиться.

На думку Волошиної, відкриття ринку дасть дві речі. По-перше, реалізацію власниками права власності.

«Адже так не має бути, що я чимось володію, та не можу його продати. Це порушення моїх конституційних прав. Зняття мораторію дасть нормальне життя для фермера, але лише для того, хто бажає бути дійсно фермером. Він буде на цій землі, можливо, купуватиме інші ділянки. Саме тому ми зі Світовим банком напрацьовуємо механізм підтримки малих фермерів зі спеціальними умовами фінансування», — розповіла вона.

По-друге — сигнал для залучення інвестицій.

І по-третє: я вважаю, якщо люди стануть власниками, то ставитимуться до землі дбайливіше. Від цього виграють і фермери, і сама земля», — сказала Волошина.

І додала, що для того, аби агрохолдинги не скупили всі землі та не монополізували ринок, обговорюються обмеження: скільки давати в одні руки юридичним та фізичним особам. Як узагалі провести земельну реформу.

Я не думаю, що агрохолдинги все скуплять. Вони, насправді, й зараз прекрасно працюють. Мені здається, що більша перспектива відкриється для середніх і дрібних фермерів», — підсумувала Олена Волошина.