16 січня 2018, 17:25, Фінанси

Запропоновано шляхи відродження українського села

Для того, щоб у державний бюджет почали «гроші текти рікою», потрібна лише політична воля, а не популістські заяви. Таку думку висловив радник міністра МВС Михайло Апостол на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що мораторій не має впливу на продаж землі без закону про обіг земель.

Апостол зазначає, що, оскільки закону про ринок немає і не скоро буде, то покупцем стане латифундист-олігарх, рейдер чи іноземець під прикриттям у вишиванці. Вони, акумулюючи землі, володітимуть найбільшими ресурсами в країні. У принципі, це відбувається вже декілька років по всій країні.

«Тому, на моє переконання, продаж відбудеться в тіні за відомими схемами: заповіт — міна — кредитні зобов’язання — довгострокова оренда. Податків ніхто нікому не платитиме», — вважає радник міністра.

На його думку існує кілька шляхів відродження села та економіки держави в цілому.

  • щоб держава сприяла створенню десятків і сотень тисяч сімейних ферм і невеликих фермерських господарств, як це зроблено практично в усіх країнах світу;
  • щоб було спрощено надання всім бажаючим земельні ділянки під їхні бізнес-плани. Землі є достатньо: із 10 млн га земель держвласності, яка використовується вкрай неефективно, не за призначенням, злочинно, по різноманітних корупційних схемах;
  • щоб була можливість отримати під створення бізнесу, купівлі чи побудові житла в сільській місцевості довгостроковий, під мінімальні відсотки, кредит — заборонити на 5 років будь-які перевірки новостворених суб‘єктів, тому для цього необхідно встановити єдиний акумульований прозорий податок на 1 га землі чи податок з обороту.

Гарантую: повернуться із заробітків декілька мільйонів наших молодих заробітчан, із новою філософією і ставленням до бізнесу, а також люди зі стартовими оборотними коштами. Ми можемо з країни сировинного експорту перетворитися на країну експорту продукції з додатковою вартістю. І ми це зробимо!», — підсумовує Михайло Апостол.

{playBuzz:data-id="fd5f18f5-6485-4bd9-9d12-1130740c61e8" data-show-info="false" data-show-share="false" data-version="2" }

в