друкувати


Юрій Косюк: агробізнес може виробляти 20 млрд кубометрів «зеленого» газу

13 грудня 2017, 11:07

Український агросектор може виробляти близько 20 млрд кубометрів біогазу на рік за рахунок розвитку альтернатвиної енергетики. Такий прогноз озвучив власник МХП Юрій Косюк у блозі  «Зелена мельниця» Юрія Косюка» на Latifundist.com.

Нагадаємо, що наразі МХП будує найбільший біогазовий заводу у Європі, потужністю 20 МВт. Нарощувати обсяги альтернативної енергії компанії допоможе запуск Вінницького птахокомплексу.

На думку бізнесмена, компанія якого наразі активно інвестує у відновлювальні джерела енергії на своєму виробництві, для енергетичної незалежності країни потрібно одне.

Планувати енергетичний баланс країни на 30—40—50 років вперед. І під альтернативну енергетику в цій стратегії виділити щонайменше 30%. У короткостроковій перспективі потрібно збільшувати видобуток природного газу, як це сьогодні робить уряд, стратегічно — робити ставку на альтернативні джерела енергії. Як це зробити? На прикладі МХП! Ось такий пазл», — каже він.

За оцінками Юрія Косюка, потенціал українського агросектора у виробництві «зеленої» енергії сьогодні дуже сильно недооцінений.

Завдяки переробці відходів тваринництва та рослинництва, Україна може стати «зеленим» донором енергії, а не реципієнтом, і продавати цей ресурс в Європу. Це цілком реально. За попередніми підрахунками експертів, агросектор може виробляти енергії еквівалентно 20 млрд кубометрів газу! Нагадаю, що такий же обсяг Україна раніше імпортувала з Росії, а зараз — із Європи. Щоб дати цю «альтернативу», все у нас є і знаходиться буквально під ногами. Потрібно тільки почати інвестувати в альтернативну енергетику. Це принесе не просто сотні тисяч робочих місць, а й сотні мільярдів гривень інвестицій у новітні технологічні проекти по всій країні», — вважає він.

Юрій Косюк каже, що уряду давно потрібно зрозуміти, що вкладати гроші в енергоефективність та відновлювану енергію —це інвестиція в майбутнє України як країни-експортера, а не імпортера вугілля і газу.

Якщо запустити такі проекти зараз, вже за 10 років нам не потрібні будуть баржі з вугіллям із ПАР і Пенсільванії, а газу вистачить із власного видобутку. Зрештою, країні стане легше навіть тому, що у політиків зникне основна тема для спекуляцій на тему: який газ продавати населенню, свій чи імпортний. Звичайно, свій, в імпортному ж не буде необхідності», — підсумував він.