друкувати


Україна відмовиться від молока другого ґатунку

10 грудня 2017, 08:24

Україна так чи інакше дійде до рівня Європейського Союзу, коли у виробництві можна буде використовувати лише молоко екстра ґатунку і цей процес вже запущено. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що в Україні офіційно перенесли відмову від молока другого ґатунку.

За словами Соколова, другий ґатунок ‒ це не молоко.

«В Європейському Союзі молоком вважають лише молоко екстра класу, а у нас є екстра, вищий, перший, другий…», ‒ нагадав він.

І відмітив, що якщо говорити про молоко, яке виробляє організований сектор (ферми), то вони не виробляють другий сорт.

Там йде виробництво молока екстра ґатунку. Частка такого молока вже складає 14%. Звідки береться молоко другого ґатунку? Це молоко від населення. Але його доля в офіційній переробці також скорочується. Якщо подивитися на загальний вал, то населення лідирує. Але якщо дивитися на те, що приходиться на переробку і не споживається в самому господарстві, то там доля зростає», ‒ пояснив Соколов.

Нагадаємо, що Україна повинна виконати записані в Угоді про асоціацію положення щодо санітарно-гігієнічних норм, які стосуються сировини молока. Тому мала відмовитися від молока другого сорту з 1 січня 2018 року.

За словами Соколова, заборону молока другого ґатунку можна буде виконати лише шляхом об’єднання в кооперативи.

Це потрібно для того, аби його швидко охолоджувати, правильно заготовляти і перейти на перший ґатунок. Думаю, що швидко неможливо буде відмовитися. В перший час таке молоко буде використовуватися для виробництва сухого молока, казеїну та інших продуктів. Безумовно, буде важко. Але доля екстра ґатунку буде рости. Всі розуміють, що скоро ми дійдемо до рівні ЄС, коли у виробництві можна буде використовувати лише молоко екстра ґатунку», ‒ зазначив заступник голови ВАР.

І додав, що ніякого чуда у виробництві такого молока немає.

Це не космічні корови, просто здорові. Тварини, яким миють вим’я, доять вакуумним способом та швидко охолоджують. Це не питання жирності чи білка. Перш за все ‒ правильні технології. Якщо доїти руками в відро, то ви ніколи не отримаєте нічого іншого, як молоко другого ґатунку», ‒ підсумував Михайло Соколов.