друкувати


Уряд закликають поновити роботу ґрунтової інспекції — ініціатива

16 серпня 2017, 07:27

В Україні слід відновити роботу ґрунтової інспекції, щоби зберегти українські чорноземи  від  подальшої деградації. Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com народний депутат, голова аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентин Дідич.

Підстава для цього  більш ніж вагома, на думку народного депутата, — неефективне  використання українських ґрунтів.

«1 млн га сільськогосподарської землі засіяно технічними культурами: соняшник, ріпак, соя. Ці культури швидко виснажують землю, а за умов порушення сівозміни ми втрачаємо родючість землі й ґрунту. Згідно зі статистикою, із 2000 року вміст гумусу в українських ґрунтах впав на 3,36% — до 3,14%. Вважається, що землі з вмістом гумусу нижче від 2,5% — це вже не чорнозем», – пояснює він.

Відтак, Валентин Дідич пропонує вжити два невідкладних кроки.

Потрібно провести інвентаризацію земель та відновити роботу ґрунтової інспекції, яка раніше слідкувала за роботою аграріїв. Не знаю, з якої причини її закрили. Адже якщо ми не навчимося дбати про землю, то за якийсь час Україні доведеться завозити землю із сусідніх країн», — підсумував він.