друкувати


Хто отримає фермерську підтримку у 2018 році — розкладка від Мінагрополітики

8 серпня 2017, 10:34

Розпочалося публічне обговорення державної програми бюджетної підтримки українського фермерства з бюджетом не менше 1 млрд грн. Про основні напрямки цієї програми та розподіл коштів розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

За її словами, документ розрахований на наступні три роки.

«Основні акценти на розвитку тваринництва та переробці продукції у невеликих обсягах, зокрема, на кооперативних засадах. Ми вирішили профінансувати саме цей напрямок, бо його потенціал розкритий частково:  90% фермерських господарств зорієнтовані на рослинництво і лише 1,8% — на  тваринництво», — підкреслила заступник міністра.

На її думку, фінансування тваринництва має відбуватися у декілька етапів.  

По-перше, частина коштів піде на підтримку зростання поголів’я худоби, закупівлю молодняку великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби. По-друге, інвестуємо кошти в будівництво тваринницьких ферм. По-третє, вперше значна частина коштів піде на придбання переробного обладнання — часткову компенсацію його вартості. Передбачаємо, що для фермерських господарств відсоток компенсації може становити близько 30%», — уточнила Ковальова.

Також вона зазначила, що в пріоритеті й садівництво.

Хочемо виділити кошти на холодильне обладнання та профінансувати нові галузеві проекти. Також — посприяти розвитку зернової та круп’яної галузей», — зазначила замміністра.

За її словами, окремо розглядається створення програми підтримки для нових фермерських господарств і програми підтримки кооперації.

Окрім виділення коштів, фінансуватимемо навчальні програми. Також хочемо надати сільськогосподарським кооперативам та господарствам пріоритетне право в отриманні підтримки відсоткової ставки за кредитами. Цього року на це ми виділили 300 млн грн», — розповіла Олена Ковальова.

Зазначається, що концепція почне діяти із 1 січня 2018 року після затвердження урядом.