друкувати


Україна може стати зерновим хабом

7 серпня 2017, 08:20

Україна має всі шанси стати ключовим зерновим логістичним центром чорноморського басейну. Таку думку висловили опитані AgroPolit.com експерти у рамках підготовки матеріалу «Вузьке горлечко українських портів, або Як не згноїти рекордні врожаї».

Нагадаємо, що в рамках опитування експерти заявили, що Україні не загрожує дефіцит перевалочних потужностей у портах.

Директор представництва IFC в Україні Олена Волошина вважає безумовною перевагою України наявність глибоководних портів та експортного потенціалу.

Безумовно. Ми маємо всі для цього можливості: у нас 3 глибоководні порти, є можливості портів Миколаєва та Херсона, а ще є невикористаний потенціал», — говорить вона.

З таким твердженням погоджується і голова Української зернової асоціації Микола Горбачов. На його думку, Україна історично є одним із найважливіших зернових хабів регіону.

Україна була і є великим хабом. Звідси і з’явилася Одеса. Багато міжнародних компаній починали тут бізнес, зокрема компанія Dreyfus і Toepfer. Першим бізнесом цієї компанії було відвантаження соломи з Одеси. За останні 100 років нічого не змінилося», — зазначив президент УЗА.

Горбачов упевнений, що Україна може потроїти експорт зерна і стати світовим лідером з експорту зернових.

Можливості України в цьому не обмежені. Україна запросто може подвоїти виробництво зерна та ми зможемо потроїти наш експорт. Якщо ми цього досягнемо, автоматично станемо світовим лідером з експорту зерна. І прихід на ринок міжнародних компаній — це найкраща інвестиція», — зазначає він.

У свою чергу, керівник Одеської обласної ради Анатолій Урбанський відзначає інтерес до розвитку транспортних хабів у портах України з боку компаній країн Далекого Сходу, включно з Китаєм. На даний момент, 4 компанії заявили про намір інвестувати у будівництво терміналів і залізничних вузлів. Сумарний об’єм інвестицій — $600 млн. Окрім того, для КНР Україна є одним із партнерів у рамках стратегії «Шовкового шляху».

Дуже добре, що Україна буде в стратегії. Ми повинні в повному обсязі користуватися нашим логістичним становищем», — підсумовує Урбанський.