друкувати


Понад 2/3 харчових підприємств не вписуються у цьогорічний дедлайн запровадження HACCP

1 серпня 2017, 15:51

Лише третина підприємств  харчової промисловості (362 об’єктів), які  мали запровадити систему НАССР до 20  вересня 2017 року, виконали  це завдання. Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com для підготовки  матеріалу «Два роки дедлайну: що потрібно зробити АПК для переходу на систему HACCP» повідомили у Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Раніше повідомлялося, що з 20 вересня 2017 року можуть стартувати перевірки бізнесу, який мав впровадити систему НАССР. Порушникам загрожують штрафи.

Нагадаємо, що вимоги з впровадження системи НАССР викладені у наказі Мінагрополітики від 01 жовтня 2012 року № 590 «Про затвердження зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2012 року за № 1704/22016 (із змінами)». 20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому вже сказано конкретно, що у всіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови впровадження системи НАССР, і встановлені терміни — 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

Втім, цей термін — дедлайн для усіх операторів ринку, водночас саме впровадження буде відбуватися у декілька етапів. На першому НАССР впроваджують бійні, молокозаводи та підприємства з переробки й виробництва м’яса (до 20 вересня 2017 року). На другому (до 20 вересня 2018 року) — процедуру мають пройти підприємства, котрі провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової і овочевої продукції), тобто виробники готової продукції.

За даними Держспоживслужби, в Україні НАССР діє на 362 об’єктах, які належать до першої «хвилі» впровадження. Водночас, тих, котрі підпадають під цю категорію (але на 20 липня ще не впровадили), — 867 об’єктів. Тобто за два місяці до дедлайну понад дві третини підприємств досі не виконали норму закону!  Що це за підприємства, у Службі інформації поки немає», — пише AgroPolit.com.

За словами директора Інформаційного агентства «ІнфАгро» Василя Вінтоняка, 80% операторів переробної галузі уже працюють за HACCP.  В Асоціації птахівників України AgroPolit.com повідомили, що переважна більшість їхніх підприємств уже працюють за HACCP, бо практично всі птахофабрики мають свої переробні потужності.

Більше читайте тут.