10 березня 2016, 12:08, Земля

Куди поділось більше 600 тис. га земель аграрної науки?

Те, що сьогодні університети, коледжі, інститути, дослідні станції за цих умов викручуються, хто як може, то це питання до фінансового розподілу видатків і доходів із бюджету. Якщо освіту не фінансують, то, відповідно, вона шукатиме способів вижити. Про це в екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив колишній міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка.

На його думку, продаж державних земель аграрної науки зараз недоцільний. Якщо є неефективний менеджмент, то треба його перепризначати, а не змінювати форму власності. Тим більше, що мова наразі йде про продаж у найнесприятливіший для цього час.

«Адже Академія аграрних наук України із земельним банком в один мільйон га буквально за кілька років управління людей, яких мені, до речі, пропонували багато разів всунути в міністерство, стала управителем трохи більше 400 тис. га, тобто 600 тис. га із земельного банку земель кудись безслідно зникли», — зазначив він.

Продаж землі неприпустимий у принципі — раз. А землі науки та освіти категорично ніхто немає права чіпати — два. Чи використовуються вони сьогодні ефективно? Очевидно, що ні. Яким шляхом треба іти, щоб підвищити ефективність використання цих земель? Явно — не приватизацією, бо тоді розвиватиметься на цих територіях рослинництво, тобто вирощуватимуть зерно, кукурудзу, соняшник, а в кращому випадку — звичайне підприємство, яке втратить безцінні землі», — повідомив Швайка.

AgroPolit.com

в