11 липня 2017, 18:00, Політика

Аграрний комітет розглянув 3 законопроекти

Сьогодні на засіданні Комітету було розглянуто законопроекти, які стосуються розвитку сільського зеленого туризму, фітосанітарних заходів та оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення. Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у ВР Олександр Бакуменко.

«Ми з колегами проголосували за проект Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Розвиток експортного потенціалу національних виробників продукції тваринного походження. Шляхи для досягнення мети, роль держави в процесі диверсифікації експортних ринків». Окрім цього, ми з колегами затвердили Звіт про роботу Комітету за період роботи шостої сесії ВРУ VIII скликання (лютий 2017 року — липень 2017 року), проект Плану роботи нашого Комітету на період роботи сьомої сесії ВРУ та Пропозицій до проекту порядку денного сьомої сесії ВРУ», — пише він.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин розглянув питання:

1. Законопроект №2232а «Про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму», прийнятий у першому читанні 23.05.2017р. Документом пропонується внести зміни до ЗУ «Про особисте селянське господарство», зокрема, членам особистого селянського господарства надається право «добровільно надавати за плату або безоплатно послуги у сфері сільського зеленого туризму» з конкретизацією видів таких послуг. Також, на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування покладається обов’язок сприяти особистим селянським господарствам в організації у сільській місцевості фахової підготовки та перепідготовки членів особистого селянського господарства у сфері сільського зеленого туризму. До законопроекту було подано 19 правок і, за результатами розгляду на засіданні, прийнято рішення підтримати даний законопроект у другому читанні.

2. Законопроект №6049 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення» та альтернативний до нього №6049-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні». Метою цих законопроектів є створення механізму оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення. Профільне міністерство відзначило, що альтернативний законопроект є більш доцільним, а також висловило думку, що необхідно ці два проекти об'єднати. У ході голосування було прийнято рішення взяти законопроект №6049-1 за основу з подальшим доопрацюванням.

3. Законопроект №6673 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур». Цей законопроект дозволить гармонізувати законодавство України із законодавством ЄС у сфері фітосанітарних заходів, що передбачено в рамках виконання Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами з іншого (Розпорядження Кабінету Міністрів України №228 від 24 лютого 2016 р.). Даний законопроект є досить важливим та необхідним, оскільки його метою є вдосконалення наявних фітосанітарних процедур та створення умов для ефективної роботи Держпродспоживслужби. За результатами розгляду, члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України цей законопроект прийняти за основу в цілому.

в