друкувати


Проведено дослідження діяльності «Аграрного фонду» за 2016 рік

13 квітня 2017, 13:45

AgroPolit.com проаналізував результати роботи ПАТ «Аграрний фонд» за 2016 рік. Про це йдеться у матеріалі «ПАТ «Аграрний фонд». Яким був 2016 рік для держкомпанії» 

Видання проаналізувало кілька основних факторів діяльності: фінансові показники, експортну політику компанії, продуктову лінійку та подальший статус підприємства (приватизують чи ні).

«Дохід ПАТ «Аграрний фонд» у 2016 році склав 2,1 млрд грн, прибуток до оподаткування – 410 млн грн, а чистий прибуток – 48,7 млн грн. Фінансовий план було виконано на 101%», – говориться про один з перших здобутків компанії.

Важливий момент – у 2016 році  вперше за всі роки діяльності пройшов міжнародний фінансовий аудит Аграного  фонду за 2013, 2014, 2015 роки. Його проводила компанія BDO, яка входить до ТОП-5 найбільших аудиторсько-консалтингових компаній світу.

Другий очевидний здобуток – сума сплачених податків за рік.

У 2016 році «Аграрний фонд» сплатив податків, зборів та обов’язкових платежів на суму 667,3 млн грн. Дивіденди за попередній рік склали 116 млн грн. А за даними Державної фіскальної служби України, Товариство посіло друге місце у ТОП-50 найбільших платників податків серед підприємств аграрної сфери України», – сказано в тексті.

Ще одним з досягнень стала співпраця з агровиробниками у 2016 році, за форвардним програмам.

Основна діяльність фонду – укладання форвардних (попередніх) контрактів з агровиробниками. Авансовий платіж складає 65% від вартості майбутнього контракту. Протягом минулого року ПАТ «Аграрний фонд» уклав із сільгосптоваровиробниками 190 контрактів на придбання 500 тис. тонн зерна пшениці 2-го та 3-го класів, жита і гречки. Таким чином, сума виплат за форвардними контрактами склала 1,5 млн грн», – пише AgroPolit.com.

Разом з цим збільшуються експортні поставки. Зараз у «Аграрному фонді» працюють над виходом до Арабських Еміратів та Китаю.

Протягом 2016—2017 років динамічно розвивається міжнародне співробітництво. У 2016–2017 роках укладено експортних контрактів на загальну суму понад $14 млн. Так, продукцію ПАТ «Аграрний фонд» було експортовано до низки країн Південно-Східної Азії, Африки, зокрема один з останніх – експорт в Анголу об’ємом 10 000 тонн борошна вищого ґатунку (в процесі виконання)…Налагоджено економічні зв’язки з новими іноземними партнерами та встановлено прямі контакти з низкою міжнародних організацій дипломатичними представництвами й місіями іноземних держав в Україні», – відмічає  видання у своїй аналітиці.

За минулий рік виокремився ще один напрямок діяльності «Агарного  фонду» – запуск  лінійки власної продукції (борошно, гречка, пластівці».

Цього року держкомпанія планує розвивати  цей напрям, запустивши продаж під власною ТМ цукру, манки та інших круп. Особливим попитом користується борошно», – сказано  у дослідженні.

Не закритим для «Аграрного фонду» лишається питання чи буде приватизація.

Постанова КМУ від 12 травня 2015 року №271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015—2017 роках» включає ПАТ «Аграрний фонд» до списків приватизації. Однак пізніше Міністерство аграрної політики та продовольства змінило думку. Наразі в  Раді є законопроект, яким пропонується виключити низку стратегічних державних агрокомпаній (зокрема й «Аграрний фонд») із приватизаційного плану. Причина такого рішення проста — підприємство ефективно працює та здатне приносити прибуток», – йдеться в матеріалі.