10 квітня 2017, 15:00, Рослинництво

ФАО дало прогноз по зернових на 2017-2018 МР

Обсяги виробництва зернових в світі у 2017-2018 маркетингового року незначно знизяться. Про це йдеться в прогнозі Продовольчо та сільськогосподарської організації Об’єднаних націй (ФАО) оприлюдненим на сайті AgroPolit.com.  

За даними ФАО ситуація на ринках залишиться відносно спокійною, незважаючи на незначне скорочення обсягів виробництва в світі. З урахуванням очікуваного відносно низького приросту споживання і чергового багатого врожаю, запаси зернових у світі також залишаться на близькому до рекордного рівня

«Як очікується, в 2017 році обсяги виробництва зернових у світі  досягнуть 2597 млн т, що всього лише на 0,3% (9,0 млн. т) нижче рекордного рівня 2016 року, але все ще вище середньорічного показника за останні п'ять років. З огляду на те, що посівна кампанія ряду основних культур ще попереду, багато чого буде залежати, як від погодних умов в майбутні місяці, так і від самих фермерів, чиї плани на посівну залежать від ринкової кон'юнктури», – йдеться у прогнозі.

За даними ФАО, зниження обсягів зернових відбудеться через скорочення посівних під пшеницю в ряді країн.

Практично весь обсяг скорочення виробництва зернових у порівнянні з попереднім роком припаде на частку пшениці: обсяг її виробництва складе, як очікується, 740 млн т, що на 2,7 % (20,3 млн т) менше, ніж в 2016 році. В Австралії, Канаді та Сполучених Штатах прогнозоване зменшення виробництва пояснюється головним чином скороченням посівних площ під впливом зниження цін. Зниження врожаю також очікується в Казахстані, Російській Федерації та в Україні, в той час як в ЄС і Марокко прогнозується значне зростання виробництва», – попереджають в ФАО.

В організації впевнені, що без рекордів 2017-2018 МР не залишиться.

При цьому, загальний обсяг виробництва фуражного зерна в 2017 році, за попередніми оцінками, може досягти нового рекордного рівня в 1353 млн т, що на 0,5 % (6,4 млн т) вище в порівнянні з рівнем попереднього року», – йдеться в досліджені організації.

в