1 березня 2017, 12:28, Земля

Вступає в силу нова Методика нормативної грошової оцінки землі

Сьогодні, 1 березня 2017 року вступає в силу нова Методика нормативної грошової оцінки землі, розроблена Держгеокадастром та затверджена Урядом в минулому році. Про це повідомляє на свої сторінці Facebook перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк.

Детальніше про те, як за новим порядком обраховується норматвино-грошова оцінка емлі можна за посиланням у матеріалі "Як вирахувати вартість 1 га землі за новою нормативною грошовою оцінкою?".

«Підхід до оцінювання ділянок є абсолютно новим і простим. В його основу покладено економічні показники галузі рослинництва в 2010-2014 роках. Оскільки ці дані є відкритими та відомими учасникам ринку, то об’єктивність та релевантність розрахунків не буде викликати сумнівів, вважає заступник мініста», - пише він.

За його словами, завдяки новій Методиці можливо відкоригувати вартість землі для коректного визначення розміру земельних платежів, а також уточнити дані Державного земельного кадастру

На першому етапі вона буде проводитися для окремих земельних ділянок, однак у наступному році, сподіваюсь, нам вдасться організувати проведення національної нормативної грошової оцінки землі, яка востаннє здійснювалася в державі 22 роки тому. Актуалізація цієї інформації звузить можливості змови між оцінювачем та користувачем ділянки для мінімізації бази для розрахунку земельних платежів, і відповідно – сприятиме підвищенню доходів місцевих бюджетів», - підкреслив Мартинюк.

 

в