19 січня 2017, 14:18, Земля

Ляшко хоче запуску ринку землі після повернення Криму

До Верховної Ради подали проект Закону № 5653 від 18.01.2017 «Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо встановлення мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення до повного відновлення територіальної цілісності України». Про це йдеться на сайті ВР.

Ініціатором законопроекту є лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

Головний комітет - з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

Метою прийняття проекту Закону є забезпечення суспільних та державних інтересів. З цією метою пропонується до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 3 років після повного відновлення територіальної цілісності України, заборонити купівлю-продаж або інший спосіб відчуження сільськогосподарських земель», - йдеться в пояснювальній записці.

1 січня 2018 року закінчується термін дії мораторію на купівлю-продаж або інший спосіб відчуження сільськогосподарських земель (у разі прийняття парламентом закону про обіг земель сільськогосподарського призначення). Фактично з цього часу в державі буде легалізовано купівлю-продаж майже 42 млн га сільськогосподарських угідь або 70% всіх земель України.

Коли проти України чиниться військова агресія, неприпустимо робити 2/3 української території товаром, адже не виключена загроза, що агресор через підставних осіб скупить українську землю. Саме тому з метою забезпечення суспільних та державних інтересів пропонується до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 3 років після повного відновлення територіальної цілісності України, заборонити купівлю-продаж або інший спосіб відчуження сільськогосподарських земель», - сказано в повідомленні.

 

в