18 січня 2017, 17:06, Політика

Підтримано проект закону про стимулювання розвитку агрокомплексу України

Кабінет Міністрів України підтримав проект Закону «Про стимулювання розвитку агропромислового комплексу України». Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Закон дозволить ефективніше застосовувати механізми стимулювання розвитку агропромислового комплексу України, оскільки всі інструменти підтримки приведено у відповідність до положень, передбачених Угодою СОТ про сільське господарство. Про це повідомив Міністр агарної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

У проекті закону ми визначили головні інструменти стимулювання розвитку агропромислового виробництва. Це — здійснення державних аграрних інтервенцій, фінансова підтримка сільськогосподарського виробництва, створення сприятливих умов для розвитку малих сільськогосподарських товаровиробників», — зазначив він.

Кутовий підкрелив, що прозорість та ефективність аграрних інтервенцій буде забезпечено за рахунок впровадження відповідного державного моніторингу, а повноваження щодо визначення державного інтервенційного агента покладається на Кабінет Міністрів України.

Тобто Кабмін вирішуватиме, який саме агент буде провадити цю діяльність. Фактично, ми говоримо про впровадження нової інтервенційної системи і аж ніяк не про створення нових державних установ», — наголосив міністр.

Щодо підтримки малих агровиробників, Тарас Кутовий відзначив, що відповідно до закону їм буде надаватися часткова компенсація капітальних витрат на формування та оновлення основних засобів, у тому числі на закупівлю ВРХ; надання фінансової допомоги на поворотній основі; часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції виробничих об’єктів.

Підтримка малих виробників та господарств знаходиться в пріоритеті міністерства. Їм має надаватися фінансова державна підтримка як для усіх суб’єктів господарювання агропромислового комплексу», — розповів очільник Мінагрополітики.

Нагадаємо, що проект Закону України «Про стимулювання розвитку агропромислового комплексу України» розроблено Мінагрополітики спільно із заінтересованими ЦОВВ, науковими установами, галузевими та громадськими організаціями.

 

в