друкувати


Кабмін схвалив закон Кутового про приватизацію «Укрспирту»

16 листопада 2016, 12:57

Кабінет Міністрів України підтримав проект Закону «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі» розроблений Мінагрополітики.

Нагадаємо, що ініціатор законопроекту – Міністерство аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики). Документом пропонується виставити на конкурс усі спиртові заводи разом із ліцензіями на виробництво спирту.

Читайте більше у матеріалі «Куди потечуть «горілчані ріки». Про підводні камені приватизації «Укрспирту»!».

Законопроектом регламентується процедура роздержавлення держпідприємств спиртової галузі та запроваджується поетапна лібералізація ринку спирту в Україні.

«Питання реформування галузі назріло вже давно і напівмірами ситуацію, на жаль, не виправити. Державі за увесь період Незалежності зробити крок, який ми сьогодні хочемо зробити ще не вдавалося, тому якщо ми сьогодні це рішення приймемо то воно буде дійсно історичним», - зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, презентуючи законопроект на засіданні КМУ.

Так, за його словами, на сьогоднішній день із 78 спиртзаводів, що перебувають у відомстві Мінагрополітики працюють лише 15 (включно із виробниками біоетанолу і технічного спирту).

«За нашими оцінками доля тіньового обороту харчового спирту виросла з 10% в 2007 до 45% від загального споживання в 2015 році. Лише за минулий рік оціночні втрати бюджету він не сплати акцизу і ПДВ із тіньового спирту сягнули 6 млрд грн», - повідомив міністр.