25 жовтня 2024, 18:01, Торгівля

Україна збільшила експорт агропродукції: причини

За перші дев'ять місяців 2024 року обсяги експорту української агропродукції зросли більш як на чверть – на 9,9 млн т. Про це повідомили в Державній митній службі України .

Всього за три квартали 2024 року Україні вдалося експортувати 48,9 млн т агропродукції на $10,5 млрд. Наростити експорт агропродукції вдалося завдяки відновленню морського сполучення. 89% загального обсягу експорту здійснювалося за допомогою морського транспорту.

9% агропродукції експортували за допомогою залізничного транспорту. 2% перевозили автомобільним транспортом. В імпорті аграрної продукції сталася зворотна ситуація — 80% агропродукції, що імпортується, потрапило в Україну за допомогою автотранспорту. Головною причиною цього є те, що продукцію імпортували з країн Європи.

За перші дев'ять місяців 2024 року головну групу аграрних товарів, що експортуються, становили зернові культури. За цей час екскортовали 42,3 млн т агропродукції на $7,1 млрд. Значну частку в продукції агропродовольчого комплексу, що експортується, становили насіння і плоди олійних рослин – 5 млн т.

Слід зазначити, що експорт агропродукції зростає навіть попри те, що росіяни намагаються знищити портову інфраструктуру України.

Як писав AgroPolit.com, рф почала активніше атакувати порти. Також в Україні з’явився новий очільник Укрзалізниці.

в