25 жовтня 2024, 13:30, Фінанси

Мобілізація: стало відомо, яких працівників в агросекторі не вистачає найбільше

Нестача працівників в агросекторі з кожним роком війни відчувається все сильніше, а особливо великий дефіцит водіїв фур, яких найчастіше мобілізують до ЗСУ. Про це повідомляє Delo.ua.

Вже зараз їх нестача сягає 30 тис., тобто понад 25% від потреби. Головна проблема на сьогодні — масові звільнення водіїв, які бояться, що ТЦК їх зупинить на блокпостах й одразу мобілізує. Тому хтось виїжджає за кордон, хтось ховається.

Дехто з них навіть виїжджає на вантажівці компанії в країни ЄС, де кидає транспорт та просить притулку. «Укртрансбезпека» анулює компаніям ліцензії на перевезення, з початку року вже понад 200 компаній позбавлено доступу до системи «Шлях», але проблема втечі військовозобов’язаних залишається. Її частково вирішують підготовкою жінок на посаду водіїв автотранспорту, проте ця практика досі не стала масовою.

Агросектору все більше не вистачає працівників, але найбільші складнощі існують з пошуком трьох категорій висококваліфікованих спеціалістів: агрономів, трейдерів зі знанням іноземних мов та операторів сільгосптехніки. 

Більшість агрокомпаній не скаржаться на перекоси в призові, коли в одного підприємства мобілізують більше робітників, ніж у сусіднього. Не є критичною проблемою і бронювання до 50% військовозобов’язаних працівників.

Як писав AgroPolit.com, Зеленський розповів про справедливу модель економічного бронювання. Також Forbes назвав наслідки зупинки бронювання.

в