Сьогодні, 12:06 Харчова безпека

Аграрії в Україні вже не сподіваються на швидке закінчення війни

Аграрії в Україні у 2024 році вже не сподіваються на швидке закінчення війни, на відміну від настроїв у 2022-2023 роках. Про це повідомляє Delo.ua.

У прифронтових областях багато агровиробників припиняють сівбу озимих, хтось чекає зупинки бойових дій.  Частина фермерів припинила обробку землі, багато хто у 2024 році засіяв 30-40% площ, проте не планує виходити з бізнесу. В прикордонних зонах Чернігівщини земля взагалі нікому не потрібна.

Навіть після закінчення бойових дій ці землі можуть залишитися без обробки на 5-7 років, тому що люди туди бояться заходити. Компенсувати скорочення посівних площ та врожайності зможе ріст цін на сільгоспсировину.

Ростуть закупівельні ціни в українських портах: кукурудза вже перетнула психологічну позначку в $200 за тонну, тоді як торік вона коштувала заледве $125/тонна. Тому попри погіршення очікувань щодо врожаю у 2025 році, аграрії в цілому налаштовані вийти в плюс.

У 2024 році аграрії все менше згадують про проблеми з експортом зерна після початку великої війни, коли в березні-2022 вдалося вивезти лише 300 тис. т збіжжя. Тоді проблеми з експортом спонукали політиків шукати політичні шляхи для відкриття зернового коридору за участі ООН та Туреччини, а військових відігнати російські кораблі від основних торгівельних маршрутів.

Як писав AgroPolit.com, Україна налагодила експорт агропродукції на ринки 63 країн. Також торгова війна не вщухає ЄС та Китаю набирає обертів: в Пекіні взялися за європейську молочку.

в