25 жовтня 2024, 16:09, Фінанси

Невизначеність податкового навантаження – одна з ключових проблем агросектору

В Україні проблемою для аграрного сектору на майбутній рік залишається невизначеність податкового навантаження. Про це повідомляє Delo.ua.

Мова йде про можливе підвищення військового збору до 5%, а також мінімального податку з земельних ділянок. Тиск на агробізнес спричинило підняття акцизів на пальне, введене з серпня 2024 року.

Щорічно аграрії споживають понад 1,5 млрд літрів дизпалива. У 2025 році вони будуть змушені додатково сплатити понад 5,5 млрд грн. Тоді не спрацювала аргументація фермерів, що агротехніка не користується дорогами загального користування і не повинна платити акциз, з якого фінансується ремонт доріг.    

Не менш насторожено бізнес очікує ініціативу з можливого підвищення ПДВ на 2 – 3%. В такому випадку додаткові витрати для великого агропідприємства можуть сягати десятків або навіть сотень мільйонів гривень, залежно від обсягів продажу.   

Аграрії розуміють і підтримують необхідність підвищення податків у часи воєнного стану. Головне — щоб це підвищення було рівномірно розподілене між всіма аграріями, а не стосувалось лише «білого» бізнесу. Причина зниження прогнозу виробництва збіжжя — спекотна та посушлива погода в липні, яка негативно вплинула на потенційну врожайність пізніх зернових та олійних.

Як писав AgroPolit.comУкраїна отримує від агросектору 19% ВВП та 70% експортного виторгу. Також експерти розповіли, як зменшити збитки свинарства в Україні.

в