Сьогодні, 09:19 Торгівля

рф б’є по українським портам, щоб зайти на продовольчі ринки Африки

Атаками на чорноморські порти РФ прагне завдати якомога більшої шкоди економіці України, адже зовнішня торгівля значно від них залежить. Про це заявив президент центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, пише УНІАН.

Саме тому атаки не випадково відбуваються зараз – у сезон активного відвантаження сільськогосподарських культур нового врожаю, насамперед зернових. Аграрний експорт – одна з ключових частин наповнення держбюджету України.

Зараз у Кремлі вважають пріоритетним застосовувати балістику для внесення дисбалансу в роботу морського коридору, залякування постачальників вантажів та компаній-вантажоперевізників.

Суть ударів полягає не лише у намаганні завдати економічних збитків Україні – Москва також планує здобути перевагу на продовольчих ринках, куди хоче зайти зі своїм зерном. Насамперед, це – Африка. Тому рф намагається створити дефіцит для африканських країн, які обходяться зараз без її товарів.

Агресор прагне повернутися на цей ринок саме зі своїм зерном, яке реалізує за нижчою ціною. ВМС ЗСУ повноцінно забезпечують безпеку суден безпосередньо у морі – це протимінна боротьба, супровід, конвоювання. Атаки по ключових портах України вплинули на вартість страхування суден, які проходять коридором у Чорному морі.

Як писав AgroPolit.com, Україна отримую від агросектору 19% ВВП та 70% експортного виторгу. Також рф намагається знищити український зерновий коридор.

в