25 жовтня 2024, 08:31, Торгівля

рф атакує українські порти, обходячи турецькі кораблі, – експерт

Атаки на порти «Великої Одеси» почастішали і обстріли балістикою з пошкодженням кораблів – це не тимчасове явище, а нова стратегія, що має на меті знищити морський коридор. Про це заявив керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

11 вересня постраждав грецький балкер AYA, 20 вересня – латвійський суховантаж GOLDEN LION, 6 жовтня – судно PARESA (Сент-Кітс та Невіс), 9 жовтня – португальський контейнеровоз SHUI SPIRIT, 14 жовтня – польське суховантажне судно NS MOON. Ще одне грецьке судно – OPTIMA – зазнало атаки двічі – 7 та 14 жовтня.

Андрій Клименко звертає увагу на те, що судна, які потрапили під обстріл у вересні-жовтні, мають зв'язок – є у власності або в управлінні — із країнами Євросоюзу (три – з Греції, по одному – з Латвії, Португалії, Польщі).

Найбільша кількість комерційних кораблів, які перебувають у портах «Великої Одеси», належить турецьким судновласникам — 61 (28,5% у вересні). Для порівняння, грекам належить всього 36 (16,8%). Тому аналітик припускає, що рф атакує порти вибірково, прагнучи уникнути ударів по суднах, які перебувають у власності певних країн.

Судна турецьких судновласників якось не статистично уникають влучань», – констатував Клименко.

Як писав AgroPolit.com, рф намагається знищити український зерновий коридор. Також Україна вводить додаткові заходи безпеки в портах.

в