23 жовтня 2024, 13:32, Фінанси

Україна отримую від агросектору 19% ВВП та 70% експортного виторгу

Агросектор залишається найпотужнішою галуззю української економіки у якій задіяно біля 17% українців, яка виробляє 19% ВВП та генерує понад 70% валютного виторгу. Про це повідомляє Delo.ua.

Такими ці показники стали не через стабільний розвиток галузі, а через просідання інших секторів економіки внаслідок розв’язаної рф повномасштабної війни. За словами експертів, фермерські господарства можуть працювати зі збитками протягом максимум трьох років, після чого банкрутіють.

Український агробізнес продемонстрував здатність адаптуватися не лише до війни, але і до переналаштування експорту збіжжя з морського на залізнодорожний та автомобільний транспорт, зменшення рентабельності рослинництва та дефіциту площ для зберігання врожаю. 

Непрямі втрати агросектору України за час війни – $83,1 млрд. Це менше, ніж в ритейлі та промисловості з будівництвом. Найбільших пошкоджень зазнали важливі для галузі обєкти: портова інфраструктура, потужні елеватори, великі тваринницькі ферми та переробні підприємства, склади з готовими харчовими продуктами.

Попри втрати, АПК залишається ключовою галуззю для формування ВВП, забезпечення експортних валютних надходжень та наповнення державного бюджету України.

Як писав AgroPolit.com, земельні аукціони дійшли до Запорізької, Івано-Франківської та Кіровоградської областей. Також в Україні почали видавати гроші за утримання корів, кіз та овець.

в