Сьогодні, 13:36 Тваринництво

2025 рік буде важким: експерти розповіли, що чекає на свинарів

В Україні відбувається скорочення поголів’я свиней, оскільки представники бізнесу готуються до складного 2025 року, оскільки в нього Україна входить з розбалансованим бюджетом, дефіцит якого досягне 500 млрд грн. Про це повідомляє Delo.ua.

Багатші суспільства завжди споживають більше м'ясних та молочних продуктів, тоді як бідні їдять хліб та макарони. Експерти не бачать у наступному році перспектив для росту виробництва свинини, враховуючи купівельну спроможність українців.

АЧС є проблемою великих тваринницьких комплексів. Свинарство Україні майже повністю орієнтоване на внутрішнє виробництво, м’ясо свиней імпортується та експортується в малих обсягах.

У періоди, коли пропозиція на внутрішньому ринку зростає і перевищує попит, ціна на цей вид м'яса падає, а споживання зростає, відтягуючи споживачів від курятини, яка дешевша за свинину.

Експорт української свинини ускладнений через спалахи АЧС, внаслідок чого підприємства реалізують її на внутрішньому ринку. Середня роздрібна ціна свинини не досягне 300 грн/кг ні до Нового року, ні майбутньої зими. За такою ціною свинина не знайде масового покупця, її споживання скоротиться в рази і відновиться вже після закінчення війни та демобілізації свинарів з господарств населення.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як зменшити збитки свинарства в Україні. Також експерти розповіли, чи можуть фермери отримати компенсацію втрат при АЧС.

в