Сьогодні, 08:30 Земля

В Україні за тиждень продали 883,7 га землі

В Україні за тиждень на платформі Prozorro.Продажі провели 13 успішних аукціонів із суборенди державних сільськогосподарських земель у чотирьох областях: Волинській, Черкаській, Львівській та Одеській. Про це повідомили у «Земельному банку».

Загальна площа проданих ділянок склала 883,7 гектарів.

Основні підсумки тижня:

  • Сумарний результат аукціонів досяг 25,8 млн грн, а з урахуванням ПДВ — 31 млн грн.
  • Надійшло 140 пропозицій у торгах, які стосувалися місцевих агропідприємств, середнього бізнесу і малих фермерських господарств.
  • Середня кількість учасників на аукціоні — 11 людей.
  • Середня вартість суборенди за га – 29,7 тис. грн.
  • Вартість земельних ділянок зросла у 7,8 разів.

Найбільший і найдорожчий лот – земельна ділянка площею 191 га в Черкаській області, за яку боролися 21 учасник. Початкова ціна зросла в 10 разів, досягнувши 9 млн грн, а ціна за га – 47 тис. грн.

Слід зазначити, що 1 жовтня 2024 року в системі «Прозорро.Продажі» відбулися перші 16 онлайн-аукціонів з суборенди державних сільськогосподарських земель у межах проєкту «Земельний банк».

10 жовтня з переможцями аукціонів уклали перші договори суборенди. «Державний земельний банк» підписав угоди та отримав орендну плату у 21,9 млн грн з ПДВ за шість ділянок.

Як писав AgroPolit.com, земельні аукціони збільшили ціну ділянок в Україні у 7,6 рази. Також в Україні можуть забирати землю для фортифікацій.

в