19 жовтня 2024, 12:09, Тваринництво

АЧС: в Україні свинарі до кінця року можуть втратити 30% поголів’я

В Україні, за попередньою інформацією, до кінця 2024 року свинарство втратить 30% поголів’я – 1,5 млн тварин з 4,9 млн голів. Про це повідомляє Delo.ua.

Деякі свинокомплекси не звітують про спалахи АЧС і утилізують хворих свиней без оповіщення Держпродспоживслужби. Дані Держстату про вирощування свиней фермерами є нерелевантними до їх реального поголів'я в Україні.

Втрати бізнесу оцінюються в 11,7 млрд грн, а саме:

  • прямі збитки через утилізацію тварин — 10 млрд грн;
  • втрати можливого прибутку на дезінфекцію та простій свинокомплексів протягом мінімум шести місяців — 1,5 млрд грн;
  • закупівля нової генетики — 0,23 млрд грн.

Сумарні прямі та непрямі втрати через АЧС складають $200 за голову для малих і середніх підприємств, та до $460 для великих господарств. Офіційні дані не опубліковані, і оцінки втрат базуються на припущеннях учасників ринку, без урахування сезонності.  

Експерти підкреслюють, що наразі галузь працює, а традиційний пік спалахів АЧС триває з липня по листопад. АЧС — дуже чутлива тема, яка в Україні розгортається в офіційній та неофіційній площинах. Офіційні повідомлення Держпродспоживслужби публікують одні дані по захворюваності від АЧС, тоді як існує і неофіційна статистика, з суттєво більшими показниками.

Як писав AgroPolit.com, через спалахи АЧС свинарство в Україні опинилося під загрозою. Також Україна втратить половину поголів'я свиней за рік через блокування вакцини проти АЧС.

в