Вчора, 13:30 Земля

Корупція в земельних питаннях: в Україні назвали головні ризики

В Україні у 2023 році відбулося зниження проявів корупції в земельних питаннях до 16%, порівняно з 20% у 2022 році. Про це повідомляє Delo.ua.

У 2024 році показник залишився незмінним – 16%. Найбільш поширеними видами корупції за останній рік виявились створення штучних проблем та затягування процедур у часі. Для того, щоб визначити тенденції та рівень корупційних проявів у земельних відносинах, дослідники опитали 1010 представників мікро, малих та середніх агрокомпаній в усіх областях України, за винятком тимчасово окупованих територій.

Опитування проводилось у серпні 2024 року методом телефонних інтерв'ю з представниками керівництва компаній. У 2016 році, коли подібне дослідження провели вперше, 64% респондентів відповіли, що стикалися з корупцією.

Спад, який спостерігався минулого року, мав системний, а не ситуативний характер. Це може бути пов’язано із земельною реформою, запуском легального ринку земель та цифровізацією послуг Держгеокадастру.

Найбільш поширеним видом корупції за останній рік майже половина аграріїв назвала створення штучних проблем та затягування процедур у часі – 49%. Найчастіше з проявами корупції стикались агровиробники із західного макрорегіону.

Як писав AgroPolit.com, в Україні землю хочуть відбирати заради фортифікацій. Також в Україні запускають електронну систему взаємодії в земельній сфері.

в