16 жовтня 2024, 18:02, Фінанси

Втрати бюджету, загроза продовольчій безпеці: Forbes назвав наслідки зупинки бронювання

Рішення Кабміну про призупинення бронювання в Україні дестабілізує роботу бізнесу, а також воно призведе до втрат бюджету, ослаблення економіки та кризи на продовольчому ринку. Про це пише Forbes.

За словами експертів, підприємства понад місяць чекають на отримання статусу критично важливих компаній для економіки, які мають право бронювати співробітників від мобілізації. Рішення щодо повторного підтвердження статусу критично важливого підприємства зависають у відповідних органах.

Причина – аудит підприємств, які вже мають бронювання. Його ініціювало Міністерство оборони. Рішення щодо визнання підприємства критичним видають усі міністерства та обласні військові адміністрації. Всі ці органи зараз не приймають рішення про критичність підприємств.

У Міноборони цю ситуацію коментувати відмовились. Бізнес занепокоєний відсутністю зрозумілої комунікації з боку уряду. Надання статусу критичності призупинено, але роз’яснення цього кроку не було.

Експерти наголошують на потенційних корупційних ризиках, можливих зловживаннях та загрозу продовольчій безпеці України від такого рішення. У компаніях скаржаться на ігнорування окремими місцевими ТЦК постанови Кабміну №516 — про автоматичне подовження на три місяці відстрочок від мобілізації.

Як писав AgroPolit.com, в Україні представники бізнесу втратили можливість бронювати працівників. Також в Україні зупинили бронювання працівників.

в