16 жовтня 2024, 16:06, Рослинництво

Експерти назвали причини високих цін на виноград в Україні

Урожай винограду в Україні 2024 року низький, як і якість ягід, що викликає рекордне зростання цін. Про це повідомляє УНІАН.

За словами експертів, 2024 року через посушливі погодні умови та сильну спеку, якість та кількість винограду дуже низька. Аграрії отримали плановий урожай. Аналітики вважають, що з урахуванням цього хорошими оптовими цінами можна вважати показник у 45 – 55 грн за кг винограду.

Аграрії, які займаються виноградом, змушені скорочувати площі насаджень через погодні умови та низку інших проблем. Експерти наголошують, що краще мати 10 га якісного столового винограду хорошого сорту на поливі, ніж 100 га без зрошення.

Враховуючи поганий урожай, ціни на виноград цього року дуже високі, а обсяг урожаю на порядок менший через спеку.

Слід зазначити, що ажіотаж навколо картоплі в Україні також не вщухає. Зростання цін не зупиняє навіть збирання овочів у місцевих господарствах та імпорт. Оптові ціни на картоплю підскочили із 15 – 20 грн за кг до 17 – 22 грн.

Ціни у фруктово-ягідному сегменті змінилися за кількома позиціями. У продаж більше не надходить дешева груша та виноград. Гуртові ціни на виноград стартують від 65 грн, хоча тижнем раніше стартували від 60 грн.

Як писав AgroPolit.comВолодимир Зеленський підписав закон про виноробство. Також в Україні аграрії отримали 1,06 млрд грн підтримки від держави.

в