16 жовтня 2024, 11:07, Земля

В Україні землю хочуть відбирати заради фортифікацій

Кабмін запропонує Верховній Раді запровадити можливість примусового тимчасового позбавлення власника та землекористувача права на користування земельною ділянкою, що перебуває у приватній власності, для будівництва та утримання військових інженерно-технічних i фортифікаційних споруд. Про це заявив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

За його словами, це буде саме заходом правового режиму воєнного стану. Відповідні зміни планують внести до Земельного кодексу, закону про правовий режим воєнного стану та закону про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Позбавляти права на користування землею, згідно цієї ініціативи, будуть за умови наступного припинення такого обтяження або проведення викупу чи примусового відчуження земельної ділянки в порядку, передбаченому законом про відчуження приватної землі для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності.

Буде визначено особливості примусового тимчасового позбавлення права користування землею, складання акта про таке позбавлення та встановлення порядку прийняття рішення про припинення такого заходу або ж про викуп землі.

Як писав AgroPolit.com, в Україні запускають електронну систему взаємодії в земельній сфері. Також Учасники бойових дій у 2024 році можуть безкоштовно отримати землю.

в