15 жовтня 2024, 16:04, Торгівля

Справа про технічне зерно: польські суди винесли перші вироку

Суди винесли перші вироки імпортерам українського зерна в Польщі, яких звинувачують у приховуванні його походження та призначення. Про це повідомляє Tygodnik Rolniczy.pl.

Півтора роки регіональна прокуратура в Жешуві розслідує справу щодо ввезення зерна з України до Польщі у 2022 – 2023 роках. Розслідуються випадки зловживань, пов’язаних із ввезенням на польський ринок зерна, заявленого для технічних цілей, тоді як насправді товар призначався для харчових цілей.

Наразі обсяг підготовчого провадження у цій справі охоплює 70 тем щодо суб’єктів, які імпортували з України агропродукцію – пшеницю, ріпак, кукурудзу, сою, призначені для технічних цілей.

У вчиненні кримінальних та кримінально-податкових злочинів слідчі висунули обвинувачення 19 особам. Підозрюваним інкримінували введення митних органів в оману шляхом використання недостовірної документації, в тому числі податкових накладних, щодо типу імпортованого товару.

Чотирьом підозрюваним заборонили виїзд з країни. Вони перебувають під наглядом поліції. На них також накладено майнову заставу. Ще чотирьом підозрюваним наклали арешт на майно для майбутніх покарань, включаючи штрафи та еквівалентну конфіскацію речей.

Як писав AgroPolit.com, Україна нарощує експорт яєць до ЄС. Також рольські фермери не заблокували рух вантажівок на кордоні, хоча обіцяли.

в