16 жовтня 2024, 08:30, Тваринництво

Втрати в 45 млрд грн: експерти назвали головну причину зростання випадків АЧС в Україні

Головною передумовою поточного росту захворюваності АЧС стало збільшення кількості виробників, котрі вперше спробували себе в цьому бізнесі. Про це повідомляє Delo.ua.

У 2022 – 2023 роках Україна мала проблеми з експортом зерна, базової сировини для виробництва комбікормів для тварин, яка на 70-80% визначає собівартість свинини. Блокування експорту і проблеми з логістикою, а також низькі ціни на зернові на фоні стабільного здороження продукції тваринництва, спонукали аграріїв переключитися на відгодівлю свиней.

Через сприятливу ситуацію на ринку та дешеві корми поголів’я свиней в червні 2024 року стабілізувалося майже до довоєнного рівня в 5,2 млн голів. У 2024 році ситуація на ринку зернових в Україні змінилася. Експорт відновився, а врожай в цьому сезоні буде меншим за торішній.

Ситуативні гравці покинуть галузь свинарства через поступове здорожчання комбікормів та спалахи АЧС. Від вирощування свиней відмовляються і господарства населення, і частина промислових господарств — їхня кількість за січень – вересень 2024 року скоротилася на 7%.    

Станом на серпень 2024 року експерти оцінюють втрати поголів’я свиней від АЧС в мінімум 10% – 0,5 млрд голів. До кінця року можливе скорочення на 30-50% – 1,5–2,5 млрд голів орієнтовною вартістю до 45 млрд грн.

Як писав AgroPolit.com, через спалахи АЧС свинарство в Україні опинилося під загрозою. Також Україна втратить половину поголів'я свиней за рік через блокування вакцини проти АЧС.

в