15 жовтня 2024, 08:30, Фінанси

В Україні представники бізнесу втратили можливість бронювати працівників

Європейська Бізнес Асоціація зафіксувала зростання кількості звернень від бізнесу, який не може підтвердити свій статус критичності, щоб продовжити дію бронювання співробітників, оскільки рішення зависає у відповідних органах. Про це повідомляє EBA.

Це відбувається на тлі оголошеного аудиту через нібито стрімке збільшення кількості заброньованих від мобілізації. В асоціації підкреслили, що зважаючи на динаміку запитів бізнесу щодо цього питання, проблема набирає системного характеру.

За умов, коли економічне бронювання ще не прийняте, а бронювання за статусом критичності поставлене на паузу, компанії позбавлені можливості кадрового планування.

На середину 2024 року співробітники у лавах ЗСУ є у 86% опитаних членських компаній EBA. У 52% компаній кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 28% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 6% – 20-40%.

Асоціація заявляє, що бізнес потребує стабільного, передбачуваного, прозорого та водночас оперативного механізму бронювання критичних співробітників. Ми сподіваємося на розуміння важливості цього запиту від бізнесу урядом та іншими органами державної влади», – зазначили в асоціації.

Як писав AgroPolit.com, в Україні вже ухвалили рішення про економічне бронювання. Також Україна від економічного бронювання планує отримати 100 млрд грн.

в