14 жовтня 2024, 18:01, Торгівля

Україна перетворюється на одного з найбільших експортерів лохини у світі

Україна увійшла до трійки лідерів серед країн, які демонструють найшвидші темпи зростання експорту лохини у світі. Про це повідомляє EastFruit,

Протягом останніх п'яти років Україна щорічно нарощує обсяги експорту на 21%, що становить приблизно 530 т на рік. У 2022 році експорт лохини зріс на 1,1 тис. т, а у 2023 році – на 940 т, незважаючи на військові дії та російське вторгнення.

За словами експертів, світовий ринок лохини має значний потенціал для подальшого зростання. Попит на цю корисну ягоду продовжує зростати, що дозволяє нарощувати її виробництво та експорт навіть у непростих умовах глобальної економіки.

Лідером рейтингу стала Грузія, яка за останні п'ять років збільшувала експорт лохини на 55% щорічно, що дозволило країні дебютувати в топ-20 світових експортерів цієї ягоди у 2023 році.

Друге місце посіла Зімбабве, яка також демонструє вражаючі результати — 48% зростання експорту лохини щорічно. Серед десятки найбільших експортерів свіжої лохини, лідерами за темпами зростання стали Сербія, Мексика та Марокко.

Аналітики зазначають, що світовим лідером експорту із великим відривом від конкурентів залишається Перу. Питома вага Перу у чистій, без урахування реекспорту, міжнародній торгівлі свіжою лохиною у 2019 – 2023 роках аналітики сягнула 30 – 32%.

Як писав AgroPolit.com, Іспанія вимагає обмежити ввезення зерна з України. Також польські аграрії готують протест через українську малину.

в