12 жовтня 2024, 12:08, Торгівля

Єврокомісія незацікавлена в забороні української агропродуції

Єврокомісія не зацікавлена у повній забороні на експорту української аграрної продукції, адже без дешевих товарів споживчі ціни у ЄС підскочать, що викличне невдоволення у пересічного покупця. Про це повідомляє УНІАН.

Брюссель балансує між виробниками та покупцями, регулюючи потік українських аграрних товарів до Євросоюзу. Головна стаття прибутків вітчизняних аграріїв – зерно. Проти українського збіжжя, одночасно з протияйцевими ініціативами Софії й Бухаресту, вийшли на протести іспанські фермери, яких підтримали поляки.

Іспанія є потужним аграрним імпортером, бо не здатна себе забезпечити продовольством. Вона купує багато зерна з чорноморських портів, бо воно дешевше, ніж у сусідів по Євросоюзу.

Іспанія є найбільшим покупцем не лише українського, але й російського зерна. 23 вересня у Мадриді і 25 вересня у порту Сантандер в Іспанії відбулися фермерські мітинги саме проти імпорту українського, а не російського зерна.

Його організаторами виступила спілка фермерів та тваринників Unión de Uniones, яка вимагала компенсацій фермерам з боку уряду та Єврокомісії.Все як було минулого року у поляків, словаків, болгар та всіх інших фермерів, які українську продукцію використовують, скоріше, як привід вимагати збільшення дотацій від ЄС.

Як писав AgroPolit.com, у Болгарії можуть заборонити ввезення яєць з України. Також в Мінагро спрогнозували ціни на продукти в Україні.

в