14 жовтня 2024, 08:30, Торгівля

Незважаючи на введення мит: Україна нарощує експорт яєць до ЄС

Попри всі заборони, експорт українських курячих яєць до Євросоюзу зростає і протягом січня – червня він перевищив 33 тис. т, збільшившись на 24,8%. Про це повідомляє УНІАН.

На тлі збільшення пропозиції від виробників, ціни у світі падають. Тому, попри значне зростання обсягів експорту, у грошовому вимірі експорт зменшився на 2,9%, до $33,7 млн. За місяць Україна продає за кордон по 5 тис. т яєць, що у червні оцінювали у $5,8 млн.

Головними покупцями українських яєць є Італія, Польща та Ізраїль. Те, що поляки серед лідерів по споживанню українських яєць та іншої агропродукції, свідчить, що акції тамтешніх фермерів продовжаться. Вони вже анонсували перші цьогорічні мітинги.

Слід зазначити, що у 2023 році українці відвантажили болгарам тваринних і рослинних жирів на $193 млн, насіння соняшнику – на $122 млн, цукру – на $52 млн. Яйця – не лідери. Болгарія є важливим ринком, але не головним.

Обмеження не дуже подіяли на курячі яйця. Єврокомісія ввела таке рішення, яке для України ринки ЄС не закривало, але європейських фермерів заспокоїло. Україна продає яйця і до Азії з Африкою, але ринок Євросоюзу є найбільш прибутковим. В таких умовах, тиск з боку болгарських та інших аграріїв посилиться.

Як писав AgroPolit.com, Україна експортувала 100 т яєць до Сьєрра-Леоне та Мавританії. Також в Мінагро спрогнозували ціни на продукти в Україні.

в