12 жовтня 2024, 09:39, Торгівля

Болгари використовують тему української агропродукції, щоб вибити у ЄС більше грошей для фермерів

Питання обмеження на ввезення українських яєць підняв профільний болгарський міністр Георгій Тахов, використовуючи її, як привід для збільшення стелі мінімальної індивідуальної допомоги фермерам від Єврокомісії з 20 – 30 тис. до 50 тис. євро. Про це повідомляє УНІАН.

З української точки зору яйця у європейському роздробі золоті. Ціна перекриває всі діючі мита. Георгій Тахов заявив, що дешеві українські яйця, начебто, обвалюють болгарський ринок.

За його словами, за перше півріччя експорт курячих яєць з України до Болгарії зріс уп’ятеро у порівнянні з минулорічними показниками – до 2618 т. Крупи, мед, яйця та інші перелічені Єврокомісією продукти – це те, що має найбільшу динаміку поставок з України до Євросоюзу, тому Брюссель вирішив обмежити український імпорт з 5 червня.

Німеччина та ще 14 країн з квітня намагаються пролобіювати збільшення допомоги фермерам, але рішення не проходить. За правилами світової торгівлі це буде вважатися неринковим спотворенням вільного ринку, а тому інші країни матимуть право відреагувати на поставки продукції з Євросоюзу обмеженнями.

Офіційна Софія цю ініціативу рішуче підтримує і постійно шукає приводи для її реалізації. Українські яйця стали у нагоді для таких цілей.

в