11 жовтня 2024, 13:30, Харчова безпека

Рашисти пошкодили 300 об’єктів портової інфраструктури України: експорт агропродукції під загрозою

За останні три місяці 2024 року рф пошкодила або знищила майже 300 об’єктів портової інфраструктури України. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

За його словами, мета атак – зниження українського експортного потенціалу та свідоме провокування продовольчої кризи у тих частинах світу, які прямо залежать від постачання українського зерна.

Передусім це позначається на державах Глобального Півдня та Європи. Понад 40 держав сьогодні отримують українське зерно – серед них Єгипет, Лівія, Туніс, Алжир, Китай, В’єтнам, Індонезія, Іспанія, Туреччина, Нідерланди. Міністр наголосив, що рф буде відповідати за кожну атаку проти цивільних, людяності та міжнародного права.

Слід зазначити, що подальші обстріли можуть призвести до зростання страхових премій для суден, які заходять до портів, внаслідок чого експортні ціни знизяться на 5 – 20$ за т.

Цілями ворожих обстрілів є порти, цивільні судна та зерносховища. За три місяці ворог здійснив 60 атак. Їх наслідком стало пошкодження та знищення 300 об’єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів та 22 цивільних суден. Постраждали 79 цивільних. Серед них працівники портів, логістичних компаній та екіпажі суден», – зауважив Кулеба.

Як писав AgroPolit.com, німецький переробник ріпаку відкрив філію в Україні і почав співпрацю з місцевими аграріями. Також європейські фермери виступають проти українського зерна через нерентабельність агросектору ЄС.

в