11 жовтня 2024, 11:03, Земля

Оренда земель через онлайн-аукціони: в Україні визначився регіон – лідер

Одеська область стала лідером серед регіонів України за кількістю земельних ділянок, переданих в оренду через онлайн-аукціони. Про це повідомляє «СтройОбзор».

За останні три роки через систему «Прозорро.Продажі» відбулося близько 16,4 тисячі земельних торгів, на яких реалізували понад 98,9 тисяч гектарів землі. Із цієї площі понад 89,2 тис. га передали в оренду, що свідчить про високу активність орендарів та ефективність роботи електронної платформи для відкритих аукціонів.

Найбільше земельних ділянок сільськогосподарського призначення здали в оренду в Одеській області — тут успішно завершено понад 1,5 тис. аукціонів. За нею йдуть Львівська область із 831 торгом та Черкаська область із 784.

Одеський регіон виявився привабливим для орендарів завдяки своєму розташуванню, родючим ґрунтам та інфраструктурі. Крім того, успіх Одещини на ринку оренди земель підкреслює важливість системи електронних аукціонів для забезпечення прозорості та справедливості процесу розподілу земельних ресурсів.

Завдяки системі «Прозорро.Продажі» значно зменшився ризик корупційних схем та тіньових угод, оскільки вся інформація про торги є публічно доступною, а учасники мають рівні можливості для участі. Це сприяє більшому залученню інвесторів та розвитку аграрного сектору в регіонах України.

Як писав AgroPolit.com, 4 жовтня  на платформі «Прозорро.Продажі» успішно відбулися аукціони з оренди чотирьох земельних ділянок у Вінницькій області площею 261 га. Також учасники бойових дій у 2024 році можуть безкоштовно отримати земл.

в