10 жовтня 2024, 18:01, Торгівля

Європейські фермери виступають проти українського зерна через нерентабельність агросектору ЄС

Проти українського зерна виступили іспанські та польські протестувальники, а проти яєць – болгарські та румунські чиновники. Про це повідомляє УНІАН.

Восени з’являється новий врожай і аграрії на ринку Євросоюзу конкурують не стільки за частку ринку, скільки за дотації від урядів та Єврокомісії, адже економічно європейський аграрний сектор не є рентабельним через низькі прибутки і великі видатки.

Західним фермерам залишається неринкова боротьба з економічно привабливою продукцією з України. І це стосується не лише зерна, але й курячих яєць. Спочатку ввезення яєць обмежили болгари, потім – румуни.

Одночасно почалися протести проти українського зерна – спочатку у Іспанії, а згодом – у Польщі. Зараз умови аграрних суперечок відрізняються від минулорічних. У країнах протестувальників немає виборів.

Неринкові обмеження з боку Єврокомісії діють проти українських товарів. Спроби Міністерства сільського господарства та продовольства Болгарії заборонити імпорт українських яєць у вересні отримали резонанс. Румунські колеги доєдналися до цих вимог на початку жовтня.

Європейці ввели обмеження на їхній українських яєць. З 5 червня 2024 року діють обмеження Єврокомісії на імпорт низки українських продуктів – зокрема, яєць.

Як писав AgroPolit.com, Іспанія вимагає обмежити ввезення зерна з України. Також польські аграрії готують протест через українську малину.

в