9 жовтня 2024, 11:02, Торгівля

Польські фермери не заблокували рух вантажівок на кордоні, хоча обіцяли

Попри анонсований напередодні страйк, польські аграрії не розпочали блокування руху вантажних транспортних засобів на кордоні з Україною. Про це заявив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телеканалу Київ-24.

Він зазначив, що Міністерство закордонних справ та інші дипломатичні установи України у Польщі постійно тримають ситуацію на контролі. Напередодні у Державній митній службі України повідомляли, що польські фермери анонсували блокування прикордонного пункту Медика-Шегині на кордоні з Україною. Повідомлялося, що протести можуть розпочатися 8 жовтня і тривати до кінця 2024 року.

Слід зазначити, що польські аграрії жорстко обмежили рух вантажівок на українському кордоні з 20 лютого. Вони висунули безліч вимог, серед яких дві основні: відмова від безмитної торгівлі з Україною і повне закриття українсько-польського кордону для вантажівок. Також вони вимагають відмовитися від Зеленого курсу ЄС.

Блокада кордону неодноразово супроводжувалася політичними провокаціями і псуванням української агропродукції.

На щастя блокування руху для вантажних транспортних засобів — ті дії, які могли вчинятися на території Польщі, не розпочалися. Ну і звісно ми очікуємо і бажаємо, щоб такого не сталося», — зазначив Демченко.

Як писав AgroPolit.com, в Україні змінили Порядок функціонування реєстру біометану. Також у Раді ухвалили закон про ДАР.

в